Staat er een grote of kleine verbouwing thuis op de planning en wil je het voor het grote deel zelf oppakken? Mogelijk heb je al wat ervaring met klussen, maar een project als dit is nog nieuw voor je. Belangrijk dus dat je je goed voorbereidt en dat je weet wat je te wachten staat. De tips in deze blog helpen je met de voorbereidingen, zodat je het klussen thuis je een stuk gemakkelijker afgaat.
Veiligheid voor alles
Afhankelijk van de werkzaamheden die je tijdens de verbouwing gaat doen, kijk je naar wat je kunt en wat je aan gereedschap nodig hebt. Essentieel hierin is dat je de veiligheid te allen tijde vooropstelt. Je kunt je er wel op focussen dat een klus netjes wordt afgewerkt of op goed onderhoud na het klussen, maar je eigen veiligheid of die van anderen moet daarbij voorop staan. Zorg er daarom voor dat je de nodige beschermingsmaatregelen treft. Is het dak bijvoorbeeld onderdeel van de kluswerkzaamheden, zorg dan voor goede zekeringsmaterialen die je beschermen tijdens je klim.
Planning en budget
Ga je beginnen met klussen, dan ontkom je er niet aan een goede planning te maken. Die helpt je om overzicht te krijgen in wat er moet gebeuren en te bepalen in hoeverre je voor- of achterloopt. Moet je bijvoorbeeld van de grond af aan beginnen, dan maak je het voor jezelf gemakkelijker een overzicht te maken van de te nemen stappen. Van de fundering storten tot aan nieuwbouw stucen en zelfs de inrichting van het interieur, zorg ervoor dat je ieder onderdeel van de verbouwing in de planning opneemt. Bijbehorend onderdeel van de planning is het opstellen van een budget. Met een overzicht aan materialen als voegwerk en dunpleister, maar ook gereedschap die je nodig hebt, weet je waar je aan toe bent en wat mogelijk is binnen het budget. Maak je het overzicht van tevoren en lukt het daarbij ruim te rekenen, dan kom je tijdens of na de verbouwing niet voor onaangename verrassingen te staan.
Hulp regelen waar nodig
Wil je de verbouwing zoveel mogelijk zelf uitvoeren of trommel je vrienden en familie bij elkaar die kunnen helpen? Sommige taken waar je zelf minder in thuis bent, kun je overlaten aan een specialist. Stucen vraagt bijvoorbeeld om meer ervaring maar moet uiteraard goed gebeuren. Bepaal daarom wat je zelf goed kunt doen en voor welke klussen je liever investeert in een ervaren professional. Uiteraard kun je ook vrienden, familie of een goede buur op de nodige momenten om hulp vragen.
Investeren in kwaliteit
De verbouwing van je huis is een grote kostenpost waar je zowel geld als tijd in investeert. Daar wil je jarenlang plezier van hebben. Zorg er daarom voor dat je investeert in kwaliteit. Past het binnen het budget, gun jezelf dan de ruimte te investeren in duurdere materialen die gegarandeerd langer meegaan. Dat geldt ook voor het inschakelen van een specialist die de kwaliteit levert waar je als leek niet bij komt.
Goed voorbereid de verbouwing in
Een goed begin is het halve werk. Bereid je daarom goed voor op de verbouwing thuis. Deze tips helpen je overzicht te creëren en met goede moed en zin aan de klus te beginnen. Nog een laatste tip om mee af te sluiten: vergeet niet van het proces te genieten en tussendoor te kijken wat er allemaal ontstaat, zodat je stap voor stap de eindstreep bereikt.