Het is niet meer dan logisch dat je door je hele woning gebruik wilt kunnen maken van je wifi netwerk. Helaas is dit lang niet altijd mogelijk. Het heeft onder meer te maken met je internet bellen en tv pakket. Je hebt natuurlijk een snelle verbinding nodig, wat je kunt vergelijken op internetvergelijken.nl. Daarnaast heeft het ook te maken met je huis. Als je woning bijvoorbeeld bestaat uit goed geĆÆsoleerde vloeren en dikke muren dan zal het signaal van je router niet ver komen. Je kunt dan onder andere geen gebruik maken van wifi op zolder of in de tuin. Gelukkig kan dit probleem opgelost worden met behulp van Multiroom wifi, waarover je van alles leert in dit handige artikel.
Wat is Multiroom wifi?
Met zo een Multiroom wifi systeem kun je een draadloos netwerk opzetten in heel je huis. Dit zorgt ervoor dat je in alle kamers dekking hebt, waardoor je dus overal in je woning een goede connectie hebt met het internet. Een Multiroom wifi systeem bestaat uit ƩƩn standaard wifi router. Deze moet je aansluiten op je bestaande router of modem. Daarnaast zal het Multiroom wifi netwerk komen met twee of meerdere satellieten. Deze satellieten staan onderling in verbinding met elkaar. Dit houdt in dat ze constant met elkaar communiceren, wat ervoor zorgt dat je overal in je huis een goed signaal hebt. Je kunt de satellieten dus ook zeker zien als de verlengstukken van de wifi router, terwijl ze tevens de oplossing zijn op jouw probleem van het slechte wifi signaal.
Wat zijn de functies van de satellieten?
Als je een standaard netwerk gebruikt in je woning dan heb je ƩƩn centraal wifi punt. Hier wordt al het verkeer naartoe verzonden en ontvangen. Als je veel devices gebruikt in je huis dan zal de router het dus erg druk krijgen. Bij Multiroom wifi is dit niet het geval aangezien je meerdere satellieten in de kamers plaatst. In principe zijn dit een soort slimme minirouters die met elkaar communiceren. Ze hebben een aantal functies. Zo is een functie ādynamic routingā, wat inhoudt dat de satellieten zelf het snelste wifi pad definiĆ«ren en data versturen. Ook hebben ze āself-configuringā als functie. Hiermee zal een satelliet de verbinding overnemen en herstellen als een ander exemplaar wegvalt om wat voor reden dan ook. Daarnaast is ātri-bandā ook een functie van de satelliet. Hiermee wordt een extra band helemaal gereserveerd voor de communicatie tussen de minirouters. Op deze manier wordt de risico op het wegvallen van de internetconnectie verkleint, terwijl de verbinding ook stabieler wordt gemaakt.
Wat is het verschil met wifi versterkers?
Op het eerste gezicht lijkt Multiroom wifi best op de wifi versterkers, maar er zijn desondanks zeker een paar enorme verschillen. EƩn van de verschillen gaat bijvoorbeeld over de werking van de twee technologieƫn. Bij Multiroom wifi zullen de satellieten namelijk een losse verbinding maken met de basis router. Dit zorgt ervoor dat er geen verlies in snelheid zal zijn. Hier zul je helaas wel last van hebben bij een wifi versterker. De oorzaak hiervan is dat een wifi versterker maar ƩƩn satelliet heeft die het mogelijk maakt om te communiceren met je draadloze apparaten en de router. Bij Multiroom wifi zijn er juist meerdere satellieten die hiertoe in staat zijn. Een ander verschil zit hem in de installatie. Bij Multiroom wifi is dit namelijk erg eenvoudig, terwijl het installeren van de wifi versterker een lastig klusje kan zijn. Bij Multiroom wifi hoef je namelijk niet met elk satelliet apart een verbinding te maken, maar dit is bij een wifi versterker wel nodig.