HOLTEN / BRABANT – Op 30 april verscheen het eerste boek van Henny Wibbelink ‘Vroeger is allang begonnen’.
Een boek waarin ze beschrijft welke tradities er ook in 2012 nog springlevend zijn in delen van oost-Nederland. Een omgeving die ze van huis uit kent. Later is ze verhuisd naar Brabant en daardoor kan ze als een betrokken buitenstaander beschrijven wat heel vanzelfsprekend lijkt maar het niet is. Henny heeft gekozen voor de vorm van een roman, een lopend verhaal. Dat leest makkelijker dan een opsomming van gewoonten rondom huwelijk of kerst. ’Vroeger is allang begonnen’ heeft een eigen website www.vroegerisallangbegonnen.nl.
Hier is het volgende te lezen:
Als je opgroeit op een boerderijtje in Holten vind je het vanzelfsprekend dat jonge mensen in het vroege voorjaar dromen van het grootste en mooiste paasvuur in de gemeente. Je weet dat op 1 januari de buurmannen met elkaar nieuwjaar vieren en dat de vrouwen later aan de beurt zijn. Je snapt wat ‘in het lint dansen’ op een bruiloft is en je weet ook dat de familie Voortman onder een andere naam in het telefoonboek is te vinden.
Logisch, want zo is dat in de Beuseberg. In Holten. En in het hele oostelijke deel van Nederland. Daar ben je geen buren van elkaar als je naast elkaar woont. Nee, daar ben je buren wanneer je buren hebt gemaakt. Het is ook vanzelfsprekend dat je verhalen hoort van je vader over bijzondere mensen met bijzondere eigenschappen. Iemand die iedere week nieuwe planten koopt omdat ze vergeet om ze water te geven. Iemand die geen korte broek mag van zijn vrouw en er dan met een bijl zelf maar een maakt. Iemand die bramen met bloem bestrooit zodat toeristen ze niet plukken. Kinderen die uit verveling een kip plukken en die dan vervolgens opeten. Verhalen die bij nazoeken in een archief meer dan 150 jaar geleden zijn gebeurd maar nog steeds als een geheim worden verteld.
Al deze dingen vond ik vanzelfsprekend toen ik nog in de Beuseberg woonde. Een leven met gewoonten, tradities en mooie verhalen over gewone, bijzondere mensen. Toen ik later in Brabant ging wonen, merkte ik dat buren, vrienden en collega’s vreemd opkeken als ik verteld dat mijn zussen een bruidskoe hadden gekregen. Of als ik vertelde hoe de buren de begrafenis van mijn vader regelden. Of als ik zei dat we met Pasen alleen eieren eten. Of worstpannenkoeken op Kerstavond. En dat ik naar een trekkertrek wedstrijd was geweest. Of een dag op jacht. Net zoals mijn kinderen het bijna niet geloven dat ik vroeger aan een zandweg woonde, dat er geen telefoon of centrale verwarming was en dat de krantenjongen ons huis te ver vond.
Dit heeft geleid tot het boek ‘Vroeger is allang begonnen’. Met de titel geef ik aan dat dingen van vroeger ook het leven van vandaag nog bepalen. De hoofdpersoon in het boek is Dedi, een jonge vrouw die vanuit Brabant naar een boerderijtje ergens in het oosten van Nederland komt. Ze gaat samenwonen met Gerjan, een jongen uit het dorp. Dedi ervaart hoe het leven in een buurtschap eraan toegaat, ze maakt buren en vrienden. Dedi is in het begin een buitenstaander die met verwondering en humor kijkt naar alle dingen die ze niet kent. Maar ze doet haar best om zich aan te passen en na een tijdje blijkt dat ze erbij is gaan horen. Dat ze is ingeburgerd.
Het eerste exemplaar is aangeboden aan Bennie Jolink. Het boek is uitgegeven in eigen beheer en te bestellen via de website.
Een boek vol lokale gebeurtenissen, herinneringen en ‘oja’-momenten.
Zie website: http://www.vroegerisallangbegonnen.nl
Een boek vol lokale gebeurtenissen, herinneringen en ‘oja’-momenten.
Zie website: http://www.vroegerisallangbegonnen.nl