Vivera, marktleider in Nederland op het gebied van plantaardige voeding heeft afgelopen periode uitgebouwd en opende op 14 december een nieuwe productieruimte en een R&D laboratorium. Burgemeester en wethouder van Holten hebben bij deze feestelijke gebeurtenis het lintje doorgeknipt om de gebouwen officieel in gebruik te nemen. Tevens maakt Vivera bekend dat zij zich heeft aangemeld bij de Bean Deal, een samenwerkingsconsortium dat de teelt, verwerking en consumptie van lokale eiwitgewassen stimuleert.
Willem van Weede, CEO van Vivera licht toe: “Wij zijn blij met onze nieuwe productie faciliteiten omdat we hiermee onze groei ambities kunnen realiseren. Dit jaar zijn we met ons Vivera merk weer marktleider geworden in Nederland, maar onze ambities reiken verder. We zijn inmiddels in 18 Europese landen actief en ook hier groeit ons merk flink. We investeren niet alleen in extra productie capaciteit maar ook in een nieuw R&D lab en een groot R&D team om de eiwit transitie te versnellen. Dit team werkt niet alleen hard aan het continue verbeteren van de smaak en prijs van onze producten, maar ook aan nieuwe technologieën en de verwerkingsmogelijkheden van meer lokale eiwitgewassen. Dat sluit naadloos aan op de ambities van de Bean Deal waar wij ons dan ook bij aangemeld hebben. Door meer lokale eiwitten te eten, kan veel CO2, water, landgebruik bespaard worden en de stikstof uitstoot worden verminderd, wat belangrijk is voor de leefbaarheid van onze planeet voor toekomstige generaties. Daar zetten wij vol op in.
Bean Deal
De Bean Deal is een initiatief van 56 organisaties in Nederland en onderdeel van de Nationale Eiwit Strategie. Doel van de Bean Deal is om de teelt, verwerking en consumptie van plantaardige eiwitten in Nederland op te schalen.
Willem van Weede, CEO van Vivera
Wij zijn ervan overtuigd dat samenwerking in de keten nodig is om de volgende generatie van betaalbare alternatieven voor vlees te ontwikkelen. Om iedereen meer plantaardig te laten eten, moet het de gemakkelijke keuze worden. Beter van smaak en goedkoper dan vlees, en als bijkomend voordeel dat het een lagere milieubelasting heeft. Hiervoor moeten we kijken naar de hele keten. Boeren helpen met de omschakeling naar de teelt van eiwitgewassen en de verwerking hiervan in lekkere betaalbare producten. Als we hierin samenwerken kennis kunnen delen en consumenten en boeren hierin meenemen kunnen we de toekomst voor iedereen plantaardiger maken.
Vivera Foodgroup
Vivera is een pionier in de ontwikkeling van vegetarische en plantaardige maaltijdcomponenten sinds 1990. Het bedrijf met bijna 500 medewerkers met hoofdkantoor en 3 productievestigingen in Holten, Rijssen en Vriezenveen is sindsdien uitgegroeid tot een van de drie grootste producenten in Europa. Na het afstoten van de vleesactiviteiten in 2019 is Vivera Foodgroup uitsluitend actief op de markt van plantaardige producten en het is haar missie om de consumptie van plantaardige eiwitten te stimuleren. Vivera is in 2021 overgenomen door JBS, dat het bedrijf ondersteunt in haar groei door flinke investeringen in uitbreiding van de productiefaciliteit.