Mode, wat is dat nu precies? Hoezo was Parijs in de 19e eeuw al dé modestad van de wereld en wie waren de belangrijkste personen die het modebeeld bepaalden? Kunst- en modehistoricus Birthe Weijkamp neemt u mee naar de ‘roaring twenties en vintage outfits’ op donderdag 24 april in Kulturhus Holten.
Als je aan vintagemode denkt, kom je al gauw uit bij de Amsterdamse Birthe Weijkamp. De Kunsthistorica en docent modegeschiedenis aan de UvA weet er boeiend over te vertellen. Met name de eerste helft van de twintigste eeuw is interessant, de tijd waarin de massaproductie van kleding een flinke sprong nam.
Deze periode was een fascinerende tijd voor vrouwen. Aan het begin van de twintigste eeuw streefden moderne vrouwen de bewegingsvrijheid na. Veel dames kleedden zich destijds steeds meer in reformkleding. Oftewel lekker en ruim zittende kleding. Het korset, dat de borsten platdrukte en de taille slank maakte, werd gewillig aan de wilgen gehangen.
Vintage modeshow
Fashion icoon Coco Chanel speelde eveneens een belangrijke rol in dit proces. Na de Eerste Wereldoorlog werden de rokken korter en de mode voor vrouwen steeds gemakkelijker draagbaar. Kunsthistoricus Birthe heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar mode in deze periode. Ze werd gegrepen door de schoonheid ervan, verzamelt zoveel mogelijk kleding uit die tijd en draagt ze dagelijks.
In de lezing (en modeshow met mannequins in originele kleding uit de periode 1900-1970), wordt de modegeschiedenis tastbaar tot leven gewekt. Birthe laat zien hoe de enorme invloed van de grote Parijse ontwerpers vertaald werd naar de garderobe van de gewone vrouw. Tot op heden is Parijs dé stad voor haute couture én….voor hen die een modellencarrière ambiëren.