Vanaf 1 juli kunnen particulieren uit Holten en de rest van Nederland subsidie aanvragen voor een elektrische auto. Iedereen die op of na 4 juni 2020 een elektrisch voertuig heeft gekocht, kan deze subsidie alsnog met terugwerkende kracht aanvragen. Ook particulieren die privé een elektrische auto aanschaffen, hebben recht op deze subsidie.
Subsidieregeling Personenauto’s Particulieren (SEPP)
Het aantal mensen dat overstapt op elektrisch rijden stijgt minder hard dan verwacht. Dan komt omdat elektrische voertuigen nog steeds een stuk duurder zijn dan auto’s die op fossiele brandstof rijden. De overheid hoopt met deze subsidie elektrisch rijden te stimuleren en de CO2-uitstoot in Nederland te verlagen. Wie een nieuw elektrisch voertuig koopt, kan vanaf 1 juli (eventueel met terugwerkende kracht) een subsidie krijgen van 4000 euro. Mensen die een tweedehands elektrisch voertuig kopen, kunnen een beroep doen op een subsidie van 2000 euro. De personenauto’s particulieren (SEPP) geldt voor voertuigen die tussen de 12.000 en 45.000 euro waard zijn én op een volle accu minimaal 120 kilometer kunnen rijden. De subsidie is vanaf 1 juli 2020 aan te vragen via de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De regeling loopt tot 2025, zo lang het subsidieplafond nog niet bereikt is.
Geen subsidie voor plug-in hybride auto’s
Naast een volledig elektrische auto, rijden er in Nederland ook plug-in hybride auto’s rond. Plug-in hybride auto’ s worden ook wel semi elektrische auto’s genoemd. Zoals de naam waarschijnlijk al doet vermoeden, kan het voertuig worden aangedreven door zowel de verbrandingsmotor, als door een elektromotor. Er kan gemiddeld zo’n 50 kilometer volledig elektrisch worden gereden. Als de accu leeg is, dan schakelt de verbrandingsmotor bij. Mensen kunnen deze hybride wagen opladen door hem in een stopcontact te ‘pluggen’. Aangezien deze auto’s dus niet volledig emissieloos zijn, kunnen mensen geen subsidie krijgen voor dit type elektrische auto. Om de CO2-uitstoot te verminderen, wil de overheid dat alle nieuwe auto’s in 2030 volledig elektrisch zijn.
Voor- en nadelen van elektrisch rijden
Door alle nieuwe technieken en ontwikkelingen wordt elektrisch rijden steeds aantrekkelijker. Zo is elektriciteit in principe goedkoper dan benzine, diesel en LPG. Als mensen hun elektrische voertuig thuis opladen, dan is dit tot wel 50 procent goedkoper dan rijden op brandstof. Wanneer de auto openbaar wordt opgeladen, dan wordt dit verschil wel kleiner. Daarnaast is elektrisch rijden beter voor het milieu: deze auto’s produceren geen stikstofoxiden en fijnstof en stoten minder CO2 uit. Ook zijn er een aantal belastingvoordelen voor elektrische auto’s. Zo hoeven eigenaren van een elektrische auto tot 2025 geen motorrijtuigenbelasting (mrb) te betalen. Er zitten ook een aantal nadelen aan elektrische auto’s. Zo is een elektrisch voertuig minder geschikt voor lange afstanden. Gemiddeld rijdt men met een volle accu zo’n 200 km. Daarnaast is de premie van de autoverzekering van een elektrische auto een stuk duurder. Dat komt onder andere door de hogere aanschafwaarde van elektrische auto’s. Gelukkig kunnen mensen door vooraf de autoverzekering vergelijken veel geld besparen op de premie.