Enkco Foodgroup als Vivera Foodgroup verder in vegetarische en plantaardige voeding
Van Loon Group (‘VLG’), een vleesverwerkend familiebedrijf, en Enkco Foodgroup (‘Enkco’) maken hun voornemen bekend van de overname van Enkco’s vleesactiviteiten door VLG. Enkco, met hoofdkantoor in Holten, is specialist in koelverse en diepgevroren kwaliteitsproducten en telt circa 100 medewerkers. VLG, met hoofdkantoor in Son, is een succesvolle groep van vleesverwerkende bedrijven in Nederland met inmiddels 8 vestigingen en circa 2.000 medewerkers. VLG kende de afgelopen jaren een forse groei in zowel de retail- als de Out of Home-markt en wil deze groei – met name in Out of Home – duurzaam en verantwoord voortzetten. Deze overname past daarom goed in de strategie van VLG. Enkco is voornemens door te gaan als Vivera Foodgroup (‘Vivera’) en wil met de overgebleven bedrijfsonderdelen Vivera, Culifrost en Dutch Tofu Company de komende jaren in Europa versneld groeien. Het bedrijf heeft nu al een top 3 en groeiende positie in de Europese markt voor vegetarische en plantaardige vleesvervangers.
Meer groeimogelijkheden voor het merk Enkco als onderdeel van VLG
Als onderdeel van VLG zal Enkco als merk meer groeiperspectief hebben in de belangrijke Out of Home markt (o.a. cateraars, zorginstellingen, tankstations etc.). Enkco heeft traditioneel een sterke positie in deze markt. De merknaam Enkco, ontstaan in 1960 als ‘Eerste Nederlandse Keurslagers Coöperatie’ (ENKCO) zal blijven bestaan. Partijen beogen de productie van Enkco vleesproducten in de komende 1½ jaar gefaseerd te laten gaan plaatsvinden op productielocaties van VLG.
Onder voorbehoud van goedkeuring ACM en ondernemingsraden
De voorgenomen transitie is nog onder voorbehoud van goedkeuring door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Daarnaast is bij de ondernemingsraden van Enkco en VLG advies aangevraagd ten aanzien van deze voorgenomen transitie van de vleesactiviteiten van Enkco. Hen wordt de komende periode de gelegenheid geboden om wezenlijke invloed uit te oefenen op de voorgenomen overname. Ook worden de betrokken vakbonden geconsulteerd. Het uitgangspunt is, dat de betrokken medewerkers een passende baan vinden binnen Vivera of in enkele gevallen bij VLG, waarbij de medewerkers met gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden de mogelijkheid krijgen hun loopbaan voort te zetten.
Enkco: ook transitie naar meer plantaardige eiwitten
Recent lanceerde Enkco op de Horecava 2019 onder het nieuwe ‘Halv-Om’ label haar eerste producten op basis van vlees en groente. Enkco is een van de eerste vleesverwerkende bedrijven in ons land die al concreet producten op de markt brengt in deze categorie. Aan bestaande producten wordt 30% groente toegevoegd om in te spelen op de groeiende wens van consumenten naar plantaardige eiwitten. In de komende jaren zal onder de nieuwe eigenaar ingezet worden op de ontwikkeling van een groter assortiment met gedeeltelijk plantaardige toevoegingen voor zowel de Out of Home markt als de retail.
Vivera: volledige focus op vegetarische en plantaardige markt
Met de verkoop van de vleesactiviteiten beoogt Vivera zich beter te kunnen richten op de groei van de vegetarische en plantaardige activiteiten. Met Vivera, Culifrost en Dutch Tofu Company beschikt de groep over succesvolle en snelgroeiende bedrijven met een sterke marktpositie in Nederland en Europa.
Willem van Weede, CEO van Enkco: ‘Het doel is om, nadat we groen licht hebben gekregen van de ondernemingsraden en de ACM, met Van Loon Group de Enkco-activiteiten een sterke, nieuwe eigenaar met een gedegen reputatie te geven. Het is indrukwekkend om te zien hoe de groep zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Met Van Loon als het nieuwe moederbedrijf kan beter invulling worden gegeven aan de ambitie van Enkco om een innovatieve en sterke partner te zijn in de Out of Home markt voor vlugklaar vleesproducten. Tegelijkertijd biedt de verkoop ons de mogelijkheid meer in te zetten op de groeimogelijkheden die er zijn in de markt voor vegetarische en plantaardige voeding. Met name kunnen we Vivera nu meer aandacht en middelen geven om een hoger groeitempo te realiseren vanuit de sterke internationale markpositie die we al innemen.’
Erik van Loon, Bestuursvoorzitter Van Loon Group: “We hebben als VLG de afgelopen jaren hard gewerkt aan optimalisatie van onze processen en aan innovatieve productontwikkelingen. Enkco kan daar in de toekomst mede van profiteren. Zowel het merk als het kwalitatief hoogstaande productassortiment als het klantenportfolio van Enkco zijn een versterking van ons bedrijf, waarmee we onze positie in de Out of Home-markt verder uit kunnen bouwen. Dit past precies binnen de doelstellingen die we ons gesteld hebben voor de komende jaren.”
Over Enkco Foodgroup
Sinds de oprichting in 1960 is Enkco Food Group uitgegroeid tot een ambitieuze, internationaal georiënteerde onderneming gespecialiseerd in vlees- en vleesvervangende producten met een hoog gemaksgehalte. Tot de Enkco Foodgroup behoren de bedrijven Culifrost, Dutch Tofu Company, Enkco en Vivera.
Over Van Loon Group
Van Loon Group is een succesvol en sterk familiebedrijf waar vier ambitieuze vleesverwerkende bedrijven deel van uitmaken. Van Loon Group streeft continu naar verbetering op het gebied van ketenregie, duurzaamheid, innovatie en slim samenwerken. Van Loon Group is met een uitgebreid vleesproductenassortiment nationaal en internationaal actief op zowel de retail- als de Out of Home-markt.
Nadere informatie: Enkco Foodgroup
Willem van Weede, CEO
Tel. 0548-37 37 37
Email: [email protected]
Website: www.enkco.nl
Van Loon Group
Roland van Loon, CTO
Tel. 0499-378831
Email: [email protected]
Website: www.vanloongroup.com