De jeugd heeft de toekomst. Natuurlijk! En daarom willen wij, oudere jongeren, natuurlijk voorkomen dat hun toekomst nodeloos wordt belast. Dus moeten we de nodige bezuinigingen nu doorvoeren en niet naar de toekomst doorschuiven. Wij bijten nu door de zure appel zodat onze nazaten na hun zoektocht naar het eind van de regenboog daar nog een gevulde pot kunnen vinden. Met dat zoeken lijkt het wel goed te zitten. Onze jongeren zitten beduidend langer in de school- en studiebanken en komen dus veel beter beslagen ten ijs. Althans dat denken we. Tot mijn stomme verbazing blijkt uit een Nibud-onderzoek, dat studenten, ondanks dat ze een (studie)schuld opbouwen, geld laten liggen. Dat is lekker, een schuld opbouwen maar daarnaast toch te lui om te bukken en je geluk te plukken? Van the young and restless zou je toch verwachten dat ze geen middel onbenut laten om nog iets aangenamer te leven? Of iets meer te sparen dan je al deed?
Helaas, spaarzaamheid wordt niet genetisch overgedragen. Gemakzucht wel? Of is dat een welvaartsziekte die epidemische vormen aan het aannemen is? Er zijn natuurlijk studenten die wel sparen, maar uit het onderzoek blijkt dat ruim 20% van de studenten geld leent om lekker relaxed te kunnen leven. Ietwat bezijden het onderwerp, maar wellicht moet de overheid hier ook haar zorgplicht als kredietverstrekker ter harte nemen. Want die studielening beïnvloedt ook de kredietwaardigheid bij aankoop van bijvoorbeeld een huis. “Let op! Geld lenen kost geld!”
Ben ik nou zo bezorgd? Nou dat valt wel mee, maar ik spreek wel eens studenten en die komen altijd tijd, maar vooral geld tekort. De drankjes op de terrassen, alles is te duur. Kortom, wat meer geld of lagere prijzen graag! Waar vind je dan wat extra budget zonder nog meer te moeten lenen?
Ben je 18 jaar of ouder, vraag dan zorgtoeslag aan. Voor dit jaar is dat 835 Eurietjes. Daar kun je wel een paar consumpties voor kopen en een paar ochtendjes brak van uit je bed komen, dacht ik zo. Of iets meer sparen dan je al deed natuurlijk.
Van de studenten die naast hun studie (een beetje) werken doet een kleine 20 procent geen belastingaangifte. Jongelui, op dat schamele loon dat jullie in handen krijgen is loonbelasting ingehouden. Doe nou wel aangifte, of laat dat doen, want dan krijg je nog wat van die ingehouden belasting terug! Kun je die kater, van die lage beloning voor dat keiharde zwoegen, wegspoelen en er nog een paar katertjes bij krijgen. Of iets meer sparen dan je al deed natuurlijk.
Er blijken nog meer dan honderdduizend studenten die wel wat hulp kunnen gebruiken. Met een speciale zomeraanbieding wil ik daarom een duit in het zakje doen. Ben jij één van die studenten die deze extra bronnetjes nog niet aanboort? Of heb je gewoon een probleem met bukken? Blijf er niet mee doorsukkelen. Google mijn naam, bel, mail, whatsapp of whatever. Dan wil ik investeren in je toekomst of je helpen je alledaagse leven te veraangenamen! Vrijblijvend? Duh! Wel ‘no cure no pay’. De komende twee maanden is een vrijblijvend gesprek mogelijk op mijn speciale adviesterras in Holten. Alleen vanaf 20 graden en bij zonnig weer op vrijdag en zaterdag! Om het toch wat laagdrempelig te houden: het eerste drankje is van mij. Daarna met een financiële boost naar huis, zonder kater….
Althans niet van mijn drankje.
Herman Deijk