Meer dan 500 scholieren op voorrondes in debat over immigratie en de rol van media in de #metoo-discussie
Vrijdag 10 en zaterdag 11 november kwamen bijna 80 scholen in actie op voorronde 1 en voorronde 2 van het NK Debatteren voor Scholieren op gastschool Gymnasium Camphusianum in Gorinchem, waaronder SG De Waerdenborch uit Holten. De scholierdebaters deden het erg goed maar grijpen met het behalen van de 11e plek nƩt naast een finaleplaats. Wel zijn Lauren, Yorick, Robert, Sophie, Patrick en Myrthe nog steeds in de running voor een wildcard, waardoor het zo maar zou kunnen dat ze alsnog hun opwachting mogen maken op de grande finale op 20 januari op Universiteit Utrecht.
Het kampioenschap wordt al sinds 1998 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut en is in die twintig jaar enorm gegroeid. Het NK Scholieren is mogelijk door steun van het ministerie Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Universiteit Utrecht, het Mendelcollege in Haarlem en het Gymnasium Camphusianum in Gorinchem.
Voorronde 1 ā Tien Finalisten
1. Niftarlake College uit Maarssen
2. Dr.-Knippenbergcollege uit Helmond
3. Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt uit Amersfoort
4. Wartburg College locatie Guido de BrĆØs uit Rotterdam
5. Christelijk Lyceum Zeist
6. Etty Hillesum Lyceum uit Deventer
7. Stedelijk Gymnasium Den Bosch
8. Corderius College uit Amersfoort
9. Erfgooiers College uit Huizen
10. GSR Rotterdam
Voorronde 2 – Tien finalisten
1. Driestar College Gouda
2. Raayland College uit Venray
3. Stedelijk Gymnasium Leiden
4. Beatrix College uit Tilburg (Beste Nieuwkomer!)
5. Werkplaats Kindergemeenschap uit Bilthoven
6. Utrechts Stedelijk Gymnasium
7. Stedelijk Gymnasium Arnhem
8. Stedelijk Gymnasium Nijmegen
9. Coornhert Gymnasium uit Gouda
10. Carmel College Salland uit Raalte
Op vrijdag 10 en zaterdag 11 november vonden de eerste twee voorrondes plaats en op 1 december de derde en laatste. In totaal gaan er 32 scholen door naar de finale 20 januari op de Universiteit Utrecht.
Stellingen
De scholieren bereiden de debatstellingen vooraf voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Ook volgt er ter plekke een improvisatiestelling om de scholieren nog meer uit te dagen.
De leerlingen debatteren dit jaar onder andere over de volgende voorbereide stellingen:
Ā§ Palmolie moet verboden worden
Ā§ Er moet een quotum komen voor het aantal asielzoekers dat Nederland binnen mag komen
Ā§ Alcoholreclame moet verboden worden
Ā§ Alle wcās op scholen moeten genderneutraal worden*
Ā§ De media mogen pas verhalen over seksueel misbruik publiceren als de daders veroordeeld zijn*
*Improvisatiestelling
Succesformule
Het is het 20e jaar op rij dat het Nederlands Debat Instituut het kampioenschap organiseert voor havo/vwo-leerlingen uit de bovenbouw. Het is uitgegroeid tot de grootste parlementaire debatcompetitie voor leerlingen in Nederland. Ter voorbereiding op het debattoernooi ontvangen nagenoeg alle scholen een debattraining in de klas. Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finale. De eerste twee voorrondes vinden plaats op het Gymnasium Camphusianum, de derde voorronde op 1 december op het Mendelcollege in Haarlem. Per voorronde gaan de 10 beste scholen door naar de finale op Universiteit Utrecht op zaterdag 20 januari 2018. Ook worden na afloop van de drie voorrondes twee wildcards uitgedeeld aan scholen die net naast een finaleplek grepen: in totaal gaan er 32 scholen door naar de grande finale.
Debatvorm
Het NK Debatteren voor Scholieren volgt de parlementaire debatvorm World Schools Format. Ieder debatteam bestaat uit vier debaters. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van 4 minuten waarin zij hun standpunt verdedigen. Wanneer alle debaters hun speech gehouden hebben, bepaalt de jury op basis van argumentatie en presentatie de winnaar van het debat.