HOLTEN – De VVD-fractie in Rijssen-Holten wil duidelijkheid hebben over wat er lokaal en regionaal is geregeld als er een verkeersinfarct plaatsvindt. Welke gecoördineerde acties worden dan ondernomen? “Het laatste verkeersinfarct ten gevolge van een ernstig ongeval op de A1 heeft tot enorme problemen geleid in de regio en in het bijzonder binnen Holten. Het woord chaos is zeker op zijn plaats” aldus fractievoorzitter Frans Noordam.
Noordam is verontwaardigd: “Vooral de inwoners van Holten hebben bizarre situaties meegemaakt ten tijde van het verschrikkelijke ongeval op de A1 en de noodzakelijke langdurige afhandeling daarvan. Afgelopen februari waren de inwoners uit Holten onderweg naar hun woning. Ze werden toen een verkeerde richting opgestuurd en dus niet naar Holten. Dit is op zich al vreemd, maar deze verplichte route (zonder eindbestemming) zorgde er voor dat in omliggende kernen ook een infarct ontstond met als resultaat meer chaos. Het bewijs dat er geen gecoördineerde aanpak is.”
Een integrale aanpak ontbreekt en het lijkt het erop dat men dan ten einde raad allerlei maatregelen neemt om orde te scheppen binnen die regionale chaos. “Het is in dat soort gevallen even ieder voor zich en brandjes blussen” aldus de fractievoorzitter. Noordam pleit ervoor dat er regionaal een draaiboek komt waarin duidelijk wordt vastgelegd wat de gecoördineerde actie is vanuit alle belanghebbende gemeentes.
De fractie van de VVD in Rijssen-Holten zal op korte termijn burgemeester Hofland om opheldering vragen. Indien nodig dient de fractie een motie in die oproept om een regionaal gecoördineerde aanpak bij een dreigend verkeersinfarct. Als er verkeersproblemen ontstaan op de A1, knooppunt Azelo of A35, met als gevolg een verschuiving van verkeersstromen richting de aangrenzende gemeenten, dan moet er onmiddellijk volgens een vastgesteld draaiboek, regiobreed, actie genomen worden. Afwachten op hoe omliggende dorpen vollopen en dat er dan chaos ontstaat, is niet meer van deze tijd, aldus de VVD-fractie.