De politie in cluster West (gemeenten Rijssen-Holten, Hellendoorn en Wierden) vraagt mensen alert te zijn na een reeks woninginbraken.
Vanaf begin dit jaar zijn in de drie gemeenten in totaal 29 inbraken gepleegd, waarvan 7 in Wierden, 10 in
Rijssen-Holten en 12 in Hellendoorn. Daarnaast zijn er 9 inbraakpogingen geweest, waarvan 1 in Wierden,
2 in Rijssen-Holten en 6 in de gemeente Hellendoorn.
Uit analyse blijkt dat er voornamelijk wordt ingebroken in vrijstaande woningen. Vaak wordt een raam opengebroken, waardoor de dieven naar binnen gaan. Bij de inbraken worden ondermeer sieraden en geld meegenomen. De politie surveilleert extra op plekken waar vaker is ingebroken, doet een uitgebreid buurt- en sporenonderzoek. Dit heeft nog niet geleid tot aanhoudingen.
Meld verdachte situaties
De politie vraagt mensen daarom alert te zijn en contact op te nemen als zij iets zien dat ze niet vertrouwen.
Ziet u bijvoorbeeld een onbekende rondjes rijden in de buurt, ziet u iemand met meer dan gemiddelde belangstelling bij de buren naar binnen kijken? Kortom, vertrouwt u het niet helemaal? Neem dan contact op met de politie. Bel 0900-8844 (lokaal tarief) een geef verdachte situaties, personen en (het kenteken van) voertuigen door. Bent u getuige van een woninginbraak, bel dan direct 1-1-2. Hoe sneller u reageert, des te groter de kans dat de politie de inbrekers op heterdaad kan aanhouden.
Preventie tips
Wanneer er wordt ingebroken in een woning betekent dat vaak een grote inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van mensen. Daarom de onderstaande preventie tips:
* Laat licht branden in uw woning als u s’ avonds weg bent.
* Zorg voor goed hang- en sluitwerk. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid heeft het Keurmerk Veilig Wonen. Hier kunt u zich laten adviseren. Kijk voor meer informatie op: www.politiekeurmerk.nl
* Sluit altijd de deur met een sleutel af. Al moet u slechts even een boodschap doen of de kinderen ophalen. Door de deur in het slot te draaien voorkomt u dat inbrekers makkelijk binnen kunnen komen.
* Sluit ramen als u weggaat of gaat slapen, ook op de verdiepingen! Afdakjes boven de voordeur, een balkon of een garagedak kunnen als opstapje gebruikt worden om binnen te komen.
* Leg geen sleutels onder de mat, bloempot of op een andere makkelijk vindbare plaats.
* Hang uw adres niet aan uw sleutelbos.
* Leg waardevolle spullen als mobiele telefoons en laptops niet voor een raam of een andere zichtbare plaats.
* Hang geen briefjes op de deur met de tekst "ben zo terug".
* Zorg voor een bewoonde indruk van uw huis (als langere tijd van huis bent), voor bijvoorbeeld vakantie of ziekenhuisopname. Laat post weghalen en zorg dat de post niet in het zicht op een stapeltje wordt gelegd. Laat ook regelmatig het licht aanzetten in uw woning. U kunt eventueel hiervoor eventueel speciale tijdklokken kopen. Deze zijn verkrijgbaar bij iedere bouwmarkt.
* Spreek niet in op uw antwoordapparaat dat u op vakantie bent.
* Maak een foto van uw waardevolle spullen, met name van sieraden omdat die vaak moeilijk te omschrijven zijn.
* Zet ook als u weg bent eens een avond de tv aan, dat geeft een actief beeld in de woning.
Aangifte doen
Als u slachtoffer bent van woninginbraak is het belangrijk dat u aangifte doet. Voor u zelf, maar ook voor anderen. Als u geen aangifte doet, wordt de dader in ieder geval niet gepakt. Bovendien maakt deze persoon misschien nog meer slachtoffers. Ook wanneer uw informatie niet direct leidt tot een aanhouding, is uw aangifte wel belangrijk. De informatie blijft namelijk bewaard. Als in een andere zaak wel een verdachte wordt aangehouden, kan uw informatie dienen als extra bewijs. Daarnaast kan de politie met behulp van uw aangifte beter de problematiek in kaart brengen.
Aangifte doen kan u helpen in de verwerking van de woninginbraak. De politie vertelt u wat u verder kunt doen en waar u hulp kunt krijgen. De politie kan u bijvoorbeeld in contact brengen met Bureau Slachtofferhulp.
Bel 0900-8844 om een afspraak te maken voor het doen van aangifte. Voor diefstal van een fiets of brommer of vernielingen van een auto of goederen kunt u aangifte doen via het internet: www.politie.nl.