HOLTEN – Traditioneel vindt rond het dorp Holten, gelegen aan de voet van de Holterberg, jaarlijks met Pasen een uniek evenement plaats, waarbij vier buurtschappen een wedstrijd houden met als doel het grootste en/of mooiste paasvuur te bouwen.
Verder heeft ook de buurtschap de Lichtenberg (vanuit Holten richting Rijssen) een paasvuur.
Deze is uiteraard ook te bekijken, wordt ook op Eerste Paasdag, zondag 31 maart, aangestoken om 21.00 uur.
De boakebouwers van de Lichtenberg doen echter niet mee met de wedstrijd.
Dat het bouwen van paasvuren in Holten leeft, mag o.a. blijken uit het feit, dat het grootste paasvuur, dat in het Guinnesbook of records is vermeld, gebouwd is door de Holtense buurtschap Espelo in 1987 en een hoogte had van ruim 27 meter en een inhoud van 4600 m3 hout.
In 2012 heeft Espelo wederom een nieuw record geplaatst, te weten met een hoogte van bijna 46 meter en een inhoud van 9174 m3 hout. Deze prestatie wordt ook weer in het Guinnesbook of records vermeld.
Historie
De paasvuren behoren tot de z.g. “ traditionele ‘jaarvuren”, die in bepaalde jaargetijden ontstoken werden en worden. Het paasvuur hoort met de meivuren (Waddeneilanden) tot de voorjaarsvuren.
In alle gevallen komt zo’n vuurtraditie voort uit het verlangen naar zon en vruchtbaarheid en vreugde om (terugkeer van) de zon. Volgens de overlevering zouden het lichtschijnsel, vonken en rook een weldadige uitwerking hebben op de vruchtbaarheid van de velden.
De ouderdom van deze vuurtradities is moeilijk te schatten, maar zeker is dat in de 17de eeuw zulke vuren al voorkwamen. De oude traditie leeft voort, ook als eind 20ste eeuw strenge milieuregels de paasvuren bedreigden.
De wedstrijden in Holten
Deze wedstrijden worden gehouden onder auspiciën van de plaatselijke paasvurencommissie.
Er zijn strikte reglementen opgesteld door de paasvurencommissie in overleg met de boakebouwers.
Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan hoogwerkers te gebruiken, moet het paasvuur met de hand worden opgebouwd en mag er alleen snoeihout worden gebruikt.
Onmiddellijk na de jaarwisseling wordt er al begonnen om zoveel mogelijk hout bij elkaar te brengen.
In de avonduren en op zaterdagen wordt er tot aan de zaterdag voor Pasen gebouwd om een zo groot mogelijk paasvuur te realiseren.
Op de zaterdag voor Pasen, op 30 maart, gaat een keuringscommissie langs de paasvuren om de grootte en inhoud op te meten en het paasvuur te beoordelen op vorm en afwerking.
Er wordt gestreden om drie prijzen:
-de wisselbeker voor het grootste paasvuur (hoogte en inhoud).
-de wisselbeker voor het mooiste paasvuur (vorm en afwerking),de z.g. Schoonheidsprijs.
-de wisselbeker voor de ontvangst v.d. commissie, etc. bij de paasvuren, de z.g. Ontvangstprijs.
Bij de rondgang van de keuringscommissie worden de leden steeds zeer gastvrij ontvangen en verwend met een hapje (gekookte eieren) en een drankje (al of niet alcoholisch).
Aan het eind van deze zaterdag vindt in café Toontje aan de Stationsstraat de prijsuitreiking plaats en worden de felbegeerde hoofdprijzen onder grote belangstelling uitgereikt.
Tijden
Op de Eerste Paasdag, op 31 maart, om 21.00 uur ontsteekt de burgemeester van de gemeente Rijssen-Holten het grootste paasvuur. Uiteraard worden dan ook de andere paasvuren aangestoken.
Paasvurenroute
De paasvurencommissie ontwerpt een zgn. paasvurenroute, die, naar keuze, langs de vier of vijf paasvuren leidt en waarvan velen in de laatste weken voor Pasen gebruik maken om de vorderingen te bekijken. Ook op de avond van de Eerste Paasdag is dit een druk gebruikte route. Een routekaart is af te halen in het Kulturhus Holten. De route is bedoeld om te gebruiken tot Eerste Paasdag 17.00 uur. Daarna worden een aantal wegen afgesloten.
Het is verstandig, om de juiste richting van de route te volgen. Het parkeren is op eigen risico. Het betreden op de terreinen uiteraard ook op eigen risico.