In januari start de Waerdenborch met het project Droneclass in de 1e eerste klas vmbo. Tijdens de Talentstroom Techniek wordt dit project voor 8 weken aangeboden zowel op de locatie Holten als de locatie Goor. Om de leerlingen enthousiast te maken en kort uit te leggen wat de bedoeling is, gaven twee Nederlands Kampioenen Dronevliegen, Sander Welgraven en Jelmer Poelsma, donderdag 10 december jl. een demonstratie Dronevliegen en uitleg over dit project. Leerlingen waren dolenthousiast en wilden direct beginnen.
In de klas gaan leerlingen leren vliegen met kleine race drones. Ze bouwen een battle drone of maken buiten een foto en video met behulp van een DJI drone. Het lesmateriaal is digitaal.
Een groep leerlingen zal afgevaardigd worden naar de landelijke wedstrijden op 14 april in Oss.
āZo maken we innovatieve technieken en technologieĆ«n up to date en zichtbaar en dit project is gericht op het stimuleren van een technische profielkeuzeā, aldus Marcel Vaneker, procjetcoordinator Techniek op de Waerdenborch. āHet vmbo onderwijs wordt daardoor aantrekkelijker voor meer leerlingen.ā
Waarom Project Drones?
Drones kom je steeds meer tegen. Misschien heb je er zelf al eentje. Bedrijven in Nederland en in het buitenland gebruiken ze ook. Waarom? Eenvoudig gezegd zijn er drie redenen om een drone aan te schaffen: Als je erdoor sneller kunt werken, veiliger kunt werken en omdat het milieuvriendelijker is.
In Project Drones maak je kennis met de wereld van de drones. Het is niet alleen technologie van de toekomst. Een drone is techniek, je kunt drones bouwen of gebruiken om er iets mee te doen.
Je gaat in Project Drones met Ć©Ć©n van deze twee keuzes aan de slag.
De LOB-opdracht maakt iedereen.
Daarna kies je voor Bouwen of voor Analyseren.
Tot slot is er Vliegen voor de hele klas.
Je gaat de competitie aan met andere bouwers op school in Holten en Goor. Alle deelnemers gaan mee naar de regionale wedstrijd tussen 5 Twentse scholen. Project Drones wordt afgesloten met een landelijke finale op woensdag 14 april in Oss.
Elke leerling kiest in het project uit twee hoofdactiviteiten: bouwen of analyseren.
Kies je voor bouwen, dan wordt er in teams van vier leerlingen een drone gebouwd die mee gaat doen aan een race- (league) en sloopwedstrijd (clash).
Kies je voor analyseren, dan gaat je in een team een opdracht (contest) uitvoeren met een foto, video en 3D model onderdeel.
Verder gaan alle leerlingen vliegen. Op De Waerdenborch bepalen we via een intern kampioenschap welke leerlingen als racers worden afgevaardigd naar de regionale en de landelijke competitie.
Bouwen: Race & Battle drone
De Waerdenborch doet mee aan een landelijke competitie tegen andere scholen.
We gaan racen met een race drone over een parcours met obstakels. Deze race drone ga je in elkaar zetten en met software instellen als je kies voor bouwen.
Verder ga je de race-drone aanpassen, zodat het een battle-drone wordt. Deze bevat wapens om de drone van de tegenstander uit te schakelen.
Analyseren: Foto, video en 3D model
Je bereidt een vlucht voor met de Mavic Air.
Buiten maak je een foto en een video van een locatie, waar je mag vliegen en die interessant is voor opname. De foto en video bewerk je na met software.
Daarnaast ga je proberen om de locatie in te scannen met de drone, zodat het een 3D model wordt.