HOLTEN – Geruisloze electrokarren; ze worden straks ingezet voor recreatief vervoer van het dorp Holten naar de Holterberg en vice versa.
Er zijn er inmiddels twaalf besteld in China. Holten krijgt met dit duurzame eco-vervoer een landelijke primeur.
Het prototype is al gearriveerd. Stickers met logo’s van gemeente, Kulturhus en de slogan ‘Heerlijk Holten’ zitten er al op. De sportief ogende witte wagen is van kunststof en biedt plek aan vier volwassenen. Vlot wordt de maximum snelheid van 40 kilometer per uur bereikt, blijkt tijdens een testritje. Accu’s en zonnecellen op het dak leveren de energie. De wagen heeft een actieradius van circa 80 kilometer, waarna de accu’s zes uur aan de lader moeten.
In de nabije toekomst zullen de hippe electrokarren ingezet worden voor het recreatieve vervoer van en naar de Heuvelrug. Eerst vanuit de kern Holten, later ook vanuit Rijssen, is de opzet. Initiatiefnemers zijn horeca-ondernemer Jos Kamphuis en gemeenteambtenaar Harry Hollering. Onder het genot van een glas wijn bedachten ze een plan voor een betere recreatieve verbinding tussen dorp en Holterberg. "Ons eerste idee was een kabelbaan", wordt met een glimlach verteld. Dat bleek te ambitieus. Daarna kwam het idee om duurzame electrowagens in te zetten. Kamphuis: "Ik dacht eerst aan de electrische tuktuk, die ik op Texel had gezien, maar zo’n groot voertuig leek me toch niet zo geschikt voor de Holterberg." Toen kwam de kleinere wendbare electrowagen in beeld en dat wakkerde het enthousiasme steeds meer aan bij de initiatiefnemers. "Een heel mooi karretje, met veel mogelijkheden op de Sallandse Heuvelrug. Ook als het gaat om VVV-routes, want je kunt er ook mee over fietspaden en zandpaden rijden."
Het prototype is zes maanden op proef verkregen. Dat krijgt zeker een vervolg. Via een Nederlandse importeur zijn er inmiddels twaalf besteld. Dat vergt een investering van ruim een ton. Kamphuis benadrukt dat ondernemers, in het dorp en op de berg, het project moeten dragen. Mensen vanaf 24 jaar kunnen, op vertoon van rijbewijs, de electrowagen een of meerdere dagen huren, tegen een nog niet bepaalde prijs.
Kamphuis denkt dat participerende ondernemers er direct niet veel geld aan zullen verdienen. Toch zal het project volgens hem veel opleveren. "Dit attractieve vervoer zal het toerisme ongetwijfeld een impuls geven. Daar profiteert iedereen van", voorziet Kamphuis, die zelf een electrowagen op de Smidsbelt, bij zijn restaurant in het Kulturhus, gaat neerzetten. Aan een samenwerkingsovereenkomst met andere ondernemers wordt momenteel de laatste hand gelegd. Komende vrijdag, bij de opening van het Kulturhus, wordt de electrokar het eerst ingezet.
Er wordt nog gezocht naar een passende naam voor het voertuig. Een suggestie? Laat een reactie achter.
(bron stentor)