HOLTEN – Het installeren van zonnepanelen staat momenteel volop in de belangstelling bij bedrijven en particulieren.
Nieuw is de combinatie zonnepanelen met daaronder een volledig groene vegetatie op platte daken.
Als Groenkreatief Markvoort te Holten installeren wij deze ‘solargroendaken’ in samenwerking met een Duitse specialist op het gebied van zonnepanelen en duurzame energie. In Duitsland worden deze ‘energiedaken’ voornamelijk toegepast omwille van de verschillende voordelen op energetisch gebied. De zonnepanelen bereiken een hoger rendement en de isolatie van de platte daken wordt verbeterd. Voor nadere informatie: www.markvoortholten.nl of M.06-10962350.
Installatie
Het Groenkreatief Markvoort-zusterbedrijf Holland Roofgarden kweekt de groene vegetatiematten op haar bedrijven in Holten, Zwolle en Veldhoven. Vervolgens zijn het de medewerkers van Groenkreatief Markvoort die op het platte dak een volledige vegetatiemat aanleggen. Het is belangrijk om een zo groot mogelijk oppervlak met zgn. sedumplanten te laten begroeien. Dit zorgt namelijk voor de gewenste koeling (door verdamping in deze begroeiing) van de zonnepanelen die aansluitend gemonteerd worden.
Voordelen
De koeling verlengt de levensduur van de zonnepanelen. Onderzoek toont aan, dat de zonnepanelen 10 jaar langer het maximale electrische vermogen blijven leveren. Verder stijgt het rendement van de stroomproductie met minimaal 5%. Het groendak beschermt de dakbedekking tegen weersinvloeden. Dit betekent ook een verlengde levensduur van de dakconstructie. Verder heeft het groendak een zgn. bufferfunctie: de afvoer van hemelwater wordt vertraagd tussen de 40% en 70% per jaar. Dit aspect is met name belangrijk bij stortbuien. En natuurlijk de brandveiligheid: het groendak belemmert een eventuele vlamverspreiding. Maar ook visuele argumenten spelen een rol bij het installeren van een solargroendak. Dit heeft bijvoorbeeld betrekking op het vergroten van de biodiversiteit.
Subsidie
Het solargroendak is opgenomen in de Energielijst 2013 voor wat betreft subsidiemaatregelen als bijv. EIA (Energie Investerings Aftrek). Onder de nieuwe categorie 250103 wordt het solargroendak aangeduid als ‘dak- of gevelpanelen met geïntegreerde zonnecollectoren’. En verder geldt er in de particuliere markt de bestaande subsidieregeling met een limiet van € 650,– per installatie.
Samenwerking
Groenkreatief Markvoort uit Holten installeert deze solargroendaken in samenwerking met B&W Energy in het Duitse Heiden (= Münsterland). Deze specialist op het gebied van duurzame energie (waaronder zonnepanelen) heeft al meer dan 5.000 solarprojecten gerealiseerd waaronder ook in Nederland. B&W Energy ontwerpt en produceert zelf de frames voor de zonnepalen. Op het eigen bedrijfspand is er een volledig zonnedak ingericht voor demonstratiedoeleinden. Uniek is het garantiesysteem: de fabrikant van de zonnepanelen garandeert kwaliteit en rendement over de volledige gebruikstermijn van 25 jaar. Verder zijn de zonnepanelen voorzien van de meest actuele certificeringen conform de geldende DIN-normen. Voor aanvullende informatie: www.markvoortholten.nl – [email protected] – M. 06-10962350
Vraagje: Is dit alleen van toepassing op een sedumdak en kan het ook op een grasdak?
Natuurlijk kan dat ook op een grasdak
Hoe ontwikkelt de (zonminnende) sedumvegetatie zich in de schaduw van zonnepanelen? Of groeit dit er niet onderdoor? Is er ergens een plaatje van hoe zo’n constructie eruit ziet?
Vr.gr. Edwin
De zonnepanelen krijgen het meeste rendement wanneer deze gekoeld word. De combinatie met groene daken werkt het beste op een plat dak waar de beplanting voldoende zonlicht krijgt, want de zonnepanelen zet je zover uit elkaar dat de zonnepanelen geen schaduw van elkaar hebben. Dit is voldoende voor de sedum om weinig tot geen last ervan te hebben.