Een driedimensionaal object maken, dat maakt de zogenoemde 3d printer mogelijk. Hierbij kun je gebruik maken van diverse materialen, al is het aanbod op het moment misschien nog wat weinig. Hier lijkt verandering in te komen, want er komen steeds meer materialen bij die gebruikt kunnen worden door een 3d print service om je object te creƫren. Over het algemeen vallen de materialen onder de kunststof, maar met metaal 3d printen is ook zeker een mogelijkheid. In dit artikel staan vijf verschillende materialen die gebruikt kunnen worden in een 3d printer. Dit zijn overigens niet alle materialen die gebruikt kunnen worden, er bestaan nog meer mogelijkheden.
Aluminium
Metal kunnen gebruikt worden om 3d te printen in een 3d printer met behulp van een speciale techniek, wat Lens wordt genoemd. Hierbij zou je dus in principe ook kunnen kiezen voor aluminium. Over het algemeen kun je uiteraard tevens andere soorten metalen gebruiken in de speciale printer. Dit systeem werkt volgens de zogenoemde DMD techniek. DMD is een afkorting voor de Engelse term Direct Metal Depositioning. Eigenlijk houdt dit in dat het metaalpoeder in de laserstraal gebracht wordt voor het smelten. Bij de poederbed machines van CONCEPT Laser is dit heel anders, het is eigenlijk zelfs het tegenovergestelde.
ABS
Daarnaast kun je er ook voor kiezen om met ABS te 3d printen. ABS staat hierbij voor Acrylonitrile Butadiene Styren en is een hard maar toch licht filament. Het is met name een geschikt materiaal als het object nog bewerkt moet worden na het printen. ABS wordt geproduceerd van aardolie en kan allerlei producten printen, het formaat maakt hierbij in principe niet uit. Als het object scherpe randjes en fijne details heeft dan is het desondanks verstandig om een ander materiaal te gebruiken. Desondanks kun je met ABS ook CNC frezen, wat weer wat anders is.
Polycarbonaat
Ook is het mogelijk om bij een 3d printer gebruik te maken van polycarbonaat. Dit materiaal is een type kunststof en kan op een brede vlak ingezet worden bij het 3d printen. Zo kan polycarbonaat ingezet worden voor het maken van verpakkingen, maar ook voor beglazing en zelfs heuse daken voor een serre. Bovendien is het materiaal inzetbaar om proefmatrijzen en vitrines te produceren met behulp van de 3d printer. Polycarbonaat is namelijk een stabiele kunststof, terwijl het tot wel 250 keer zo sterk is als glas. Ook kun je dit soort kunststof zeer goed bewerken, onder meer door het te frezen, zagen en boren.
Nylon
Een ander materiaal dat gebruikt kan worden bij het 3d printen is nylon. Dit is een ander type kunststof waarmee je veel verschillende objecten kunt creƫren. Nylon kan flexibel zijn, maar harde objecten is tevens mogelijk. Bovendien kunnen de producten allerlei kleuren hebben, terwijl je er ook nog voor kunt kiezen om een transparant object te printen. Je hebt het dus misschien al door, maar nylon heeft eigenlijk eindeloze mogelijkheden in combinatie met een 3d printer. Zo kun je denken aan verpakkingen en sieraden, maar ook kleding van nylon is mogelijk. Hierbij wordt over het algemeen gebruik gemaakt van Selective Laser Sintering.
PLA
Polylactic Acid, oftewel PLA, wordt veel gebruikt in combinatie met een 3d printer. PLA komt uit natuurlijke grondstoffen zoals bijvoorbeeld suiker en maĆÆs. Het is dan ook erg milieuvriendelijk doordat het biologisch afbreekbaar plastic is. Polylactic Acid is dus een stuk beter voor het milieu dan andere materialen. Daarnaast kiest men ook vaak voor PLA doordat het niet stinkt tijdens het printen, wat vaak bij andere materialen wel het geval is. Sterker nog, mensen noemen de geur van PLA bij het printen vaak zelfs licht zoetig.