“Elk kind kost je een tand”, zo zei mijn moeder vroeger. Dat was voor haar zeker het geval.
Met een forse parodontitis (lees: losstaande tanden door opgehoopte bacteriën onder het tandvlees) vielen ze er achter elkaar uit…. Zonder gaatjes. Ze gingen gewoon los staan. Voor haar 30e levensjaar een kunstgebit.
Gelukkig zie ik dat nu weinig meer en licht het consultatiebureau en de media steeds beter voor over de “gevaren” voor het gebit bij hormonale veranderingen.
Vorige week zag ik een cliënte die 15 weken zwanger was en op eigen initiatief even langs kwam. Voorkomen is beter dan genezen. Er was niet veel bijzonders aan de hand. Gelukkig!
Nog even een afspraak over een half jaar om te checken of het goed gaat. Bij bijzonderheden belt ze eerder.
Als de zwangerschap goed verloopt en het kindje op de wereld is, begint “het echte werk”.
wel of geen speen, de kleine langzaam aan een baby-tandenborstel laten wennen, samen poetsen, maximaal 7 eet-en drinkmomenten per dag enzovoort.
Volwassenen en kinderen kunnen, zonder verwijzing, naar een mondhygiënist voor voorlichting en instructie over het schoonhouden van het gebit en voor gebitsreiniging.
De behandeling wordt tot 18 jaar vrijwel altijd volledig vergoed. Vanaf 18 jaar is de vergoeding afhankelijk van de aanvullende tandartskostenverzekering.
Gaat uw kind naar de orthodontist en zit er vaak te veel tandplaque? De mondhygiënist kan (u en) uw kind begeleiden.
Wie wil er nou geen gezonde mond waar je oud mee kunt worden?