Wanneer je van plan bent zonnepanelen aan te schaffen of misschien al zonnepanelen op je dak hebt liggen, heb je vast ooit gehoord van salderen. Kort gezegd is dit het terug leveren van niet gebruikte stroom die je hebt opgewekt waar jij geld voor krijgt als tegenprestatie. De komende jaren zal de salderingsregeling vanuit de overheid echter aangepast worden.
Een goede uitkomst bij over prestatie
Bij het maken voor de keuze van geschikte zonnepanelen voor jouw woning houd je rekening met wat je ongeveer zult verbruiken. Wanneer je goed advies krijgt van een organisatie of van iemand met veel kennis over dit onderwerp zal je er niet veel naast zitten. Toch kan het in sommige periodes in het jaar zo zijn dat je meer energie opwekt dan dat je verbruikt. In dit geval heb je dus eigenlijk energie over. De energie die je niet verbruikt kun je eenvoudig terugleveren aan het stroomnet. Een energiemeter houdt bij hoeveel energie je teruglevert aan het stroomnet. Op basis van deze gegevens kan aan het eind van het jaar bepaald worden hoeveel energie je hebt verbruikt van het stroomnet en hoeveel je aan het stroomnet hebt teruggeleverd. Dit wordt dan middels de salderingsregeling gecompenseerd. Verbruik je minder dan opgewekt over een heel jaar? Dan kun je een vergoeding krijgen van je energieleverancier.
Voordelen van salderen
De salderingsregeling is gestart door de overheid om het voor mensen aantrekkelijker te maken om zonnepanelen aan te schaffen doordat je in feiten korting krijgt op de energie die je verbruikt. Hiermee kan je tot wel honderden euroās per jaar besparen. Daarnaast is het grote voordeel dat je zelf schone energie opwekt en dit kan terugleveren aan het stroomnet waardoor ook anderen gebruik kunnen maken van groene energie.
Veranderingen in 2023
Voor de salderingsregeling van de overheid staan een aantal grote veranderingen te wachten. Wat zeker is, is dat tot 2023 deze veranderingen nog niet plaats zullen vinden. Vanaf 2023 wordt de mogelijkheid om te salderen geleidelijk afgebouwd tot 2031. Dat betekent dat binnen 10 jaar het helemaal niet meer mogelijk is om jouw energierekening te verrekenen met de overprestatie van jouw zonnepanelen. Wel kan het zo zijn dat je een kleine vergoeding blijft krijgen van jouw energieleverancier. Deze beslissing is tot stand gekomen uit een wetsvoorstel in de Tweede Kamer.
Waarom wordt salderen afgebouwd?
Uit onderzoek van TNO blijkt dat het ongewijzigd doorgaan met salderen leidt tot overstimulatie waardoor de terugverdientijd sneller zal worden. Dit heeft ook te maken met het feit dat zonnepanelen steeds goedkoper worden om aan te schaffen. Om overstimulatie te voorkomen heeft de overheid de beslissing genomen om het salderen geleidelijk te laten afnemen. Met het geld dat de overheid niet meer kwijt is aan salderen, zijn zij van plan om te investeren in het klimaat om zo meer klimaatwinst te boeken.