Holten – In 2010 moet er naast de Canadese Begraafplaats bij Holten een informatiecentrum staan.
In dit gebouw komt niet zomaar een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog en de militaire begraafplaats. De Stichting Informatiecentrum Canadese Begraafplaats Holten wil op verschillende manieren unieke verhalen, foto’s en brieven presenteren om zo de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levendig te houden.
"Er komt een centrale ruimte voor het presenteren van fotomateriaal en het geven van lezingen", zegt Gert Jan van ’t Holt van de stichting. "Daar komt een ronde muur omheen met zitplaatsen in het midden. Die wand kan dan worden gebruikt voor het presenteren van de foto’s. De bezoekers zitten zo echt Ćn de tentoonstelling."
Maar deze centrale ruimte is slechts het begin.
"Verder komen er vitrines met bijzondere dingen. Zo hebben laatst de achterkleinkinderen van een gesneuvelde Canadese soldaat brieven geschreven aan hun grootvader. Ze hadden die ingelijst en legden ze bij het graf. Ik legde uit dat we bezig zijn met dit centrum. Vervolgens mochten we de brieven hebben. Maar we hebben ook het inschrijfformulier en bericht van overlijden van Canadese soldaten. Van Ć©Ć©n hebben we de laatste brief die hij naar huis heeft geschreven."
Behalve objecten, worden er in het centrum ook bijzondere verhalen gepresenteerd. "Zo ligt er een soldaat op de begraafplaats die bij de bevrijding van Zwolle als eerste de stad binnenliep. Samen met zijn maat moest hij de boel verkennen. Hij werd getroffen door een sluipschutter, viel in de armen van zijn maat en stierf ter plekke. Ik sprak onlangs die vriend op de begraafplaats. Hij is bijna 90, maar knielde en omarmde de steen."
Het laatste grote onderdeel van het informatiecentrum wordt een zogenoemde wisseltentoonstelling. Van ’t Holt: "Zo zien bezoekers die vaker komen ook iets nieuws. We willen samen met oudheidkamers en oudheidkundige kringen deze collecties verzorgen. Hoe zijn Deventer, Holten, Zwolle en Rijssen bevrijd? Mensen uit die plaatsen kunnen dan ook komen kijken. Ook willen we verslagen brengen van bekende slagen uit het Canadese leger.
Een ander lid van de stichting, Henk Vincent, vult aan: "We denken ook aan interviews met nog levende oud-strijders. Die zijn er echter steeds minder, dus daar is wel enige haast bij geboden."
Ondanks alle ideeĆ«n, is voldoende steun cruciaal voor een dergelijk groot project. Volgens de leden van de stichting zit dat wel goed. Van ’t Holt: "We hebben eerst ons idee op papier gezet en dat gepresenteerd aan het college van B en W van Rijssen-Holten. De leden van het college waren laaiend enthousiast. Burgemeester Koelewijn belde direct met de Commissaris van de Koningin. Daar kon ik de volgende dag bij op bezoek."
Ook andere instanties zagen het plan gelijk zitten.
De Commonwealth War Graves Commission beheert de begraafplaats en had er ook geen problemen mee. Wel had deze organisatie een aantal eisen. Zo komt er een groenstrook van tien meter tussen de begraafplaats en het centrum.
"Alle reacties die we krijgen, zijn positief, zegt stichtingsvoorzitter Albert van de Maat. "Er is eigenlijk niemand die zegt dat we dit niet moeten doen. We gaan nog inventariseren hoeveel mensen ons op vrijwillige basis willen helpen. Zo drukken we de kosten van de exploitatie Ć©n vergroten we de betrokkenheid van de bevolking. Het mes snijdt dan aan twee kanten."
(bron tc tubantia)