Het drinkwaterproject De Gevulde Waterkruik van de Stichting Vrienden Holten Bedanda heeft tot nu 4000 drinkwatertanks gebouwd bij boerenfamilies in Afrika. Het project leidt plaatselijke boerenzoons op tot metselaar. Zij bouwen met lokaal verkrijgbare materialen jaarlijks 400 Ć 500 drinkwatertanks voor huishoudens. Het gaat om kleine zelfvoorzienende boeren in gebieden ten zuiden van de Sahara van oost naar west. Deze boeren verbouwen veelal rijst, mais of jams voor eigen gebruik.
Het project is in 2005 opgericht als reactie op een noodkreet van vrienden uit het dorp Bedanda in Guinea-Bissau. Veel kinderen stierven aan diarree en cholera. De Holtense projectleider Paul Akkerman heeft er vroeger gewerkt en kent het land. Het is daar een rijstbouwgebied waar het 5 maand veel regent en 7 maand geen drup. Bij voldoende regen kun je water opvangen en bewaren als drinkwater. Dat heet Rain Water Harvesting. De Gevulde Waterkruik heeft in Guinea-Bissau een techniek ontwikkeld om dat toe te passen. Enkele lokale metselaars zijn begonnen met het bouwen van drinkwatertanks van gewapend cement. Een huishouden kon een tank kopen tegen gereduceerde prijs. Het idee was en is, dat uiteindelijk elke boerin bij haar keuken een eigen veilige drinkwatervoorraad heeft.
Het blijkt een vruchtbaar idee en in de loop der jaren heeft het project met vallen en opstaan een goede, goedkope en mooie drinkwater cisterne ontwikkeld, de zogenaamde Calabash tank van 5000 L. Deze kost + ⬠250, 00 all in. Opmerkelijk is, dat de tank nu wordt gebouwd in 8 Afrikaanse landen, van Tanzania en Kenya tot Senegal, van Ghana en Nigeria via Congo naar Malawi. Guinee-Bissau blijft de thuisbasis van het project.
Al was het idee vruchtbaar, er waren ook moeilijkheden in de samenwerking met arme dorpen: misoogsten geven honger en geen betalingen, corruptie geeft wantrouwen, slechte wegen, slecht onderwijs, slechte kwaliteit. De kunst van het projectmanagement is om steeds vriendschap te sluiten en te onderhouden. Om kwaliteitsbewuste Afrikanen te vinden. De kunst om uit de misĆØre en in beweging te blijven. Net Nederland en toch heel anders.
Nu er in gebieden geen cholera meer voorkomt, ontdekken mensen dat cholera geen vloek van dreigende geesten was, maar een gebrek aan schoon water. Een heldere en frisse kijk op het leven.
De Gevulde Waterkruik richt zich ook op het trainen van tankbouwers in verschillende Afrikaanse landen. Dit zijn vaak projecten waar ook Nederlanders in zitten. Zo kan het project de vrucht van zijn werk verspreiden zonder zelf te moeten groeien. Er is veel vraag. Miljoenen zelfvoorzienende boeren in Afrika willen graag een eigen drinkwater- opslag. Het project publiceerde een Manual of Bouwbeschrijving in verschillende talen voor vrije kennisoverdracht.Het be tekent dat de beste metselaars van het project trainers worden, die naar buurlanden reizen om andere boerenzoons te trainen. Er worden ook managers opgeleid. Het bestuur wil dat men ter plekke een passende oplossing bouwt naar lokale wensen en met lokale spullen. Alle materialen worden op lokale markten gekocht en de metselaars krijgen inkomen voor elke tank die ze opleveren. Met elkaar lijkt het een sneeuwbaleffect, een waternetwerk dat zich verspreidt.
Het project sluit aan op de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (SDG-6), de opvolger van de Millenniumdoelen. Onze internationale naam is: CLEAN WATER ā HEALTHY VILLAGE. FinanciĆ«le steun komt van tientallen donateurs. Het project onderhoudt contacten met de Internationale Rainwater Harvesting Alliantie. Voorlopig blijft er werk, door in Guinea-Bissau tanks te bouwen en door kennis over te dragen aan andere projecten.
In de loop van het 13 jarig bestaan van het project hebben vele Holtenaren meegeholpen en tientallen zijn mee gereisd naar Guinea-Bissau. De bestuursleden zijn of waren Holtenaren: Hans Stam, Theo Hoge, Cathrien Jongen en Paul Akkerman. Onze naam is niet voor niets: Stichting Vrienden Holten Bedanda.
Meer info op de website www.degevuldewaterkruik.nl of www.cleanwaterhealthyvillage.com