In Nederland zijn diverse oorlogsbegraafplaatsen gevestigd. Meestal zijn dit Amerikaanse of Canadese begraafplaatsen. Op de Holterberg bij Holten ligt één van de grootste militaire begraafplaatsen: Holten Canadian War Cemetery. Deze begraafplaats telt 1.394 graven, waarvan 1.355 Canadese graven. De overige graven zijn van Britten, Australiërs en een Belg. De begraafplaats is officieel Canadees grondgebied.
Alle doden hebben een verhaal
Alle slachtoffers die op de begraafplaats liggen, zijn overleden in de periode 1944-1945, tijdens de bevrijding van Nederland. Totaal kwamen er in Nederland ruim 13.000 geallieerden om het leven, waaronder 4.100 Canadezen. Toen in 2011 het informatiecentrum van de begraafplaats werd geopend, werd ten doel gesteld om van alle op de begraafplaats gelegen Canadezen een levensverhaal op te stellen. Hiervoor is een speciale researchgroep in het leven geroepen en heel uniek is de hulp van scholen. Voor veel leerlingen is het onderzoek naar de nabestaanden en levensverhalen van de militairen een zeer leerzaam project en onderdeel van een schoolopdracht. Van veel slachtoffers is het militaire verleden nog redelijk na te gaan, maar ze zijn ook zoon, broer of vader en dus is het persoonlijke leven ook belangrijk om in herinnering te houden. De beste informatie komt van nabestaanden, maar het blijkt soms een lastige klus om die te achterhalen. Tot nu toe zijn er van 800 militairen hun levensverhaal vastgelegd. Het is uiteindelijk de bedoeling dat ieder graf digitaal opgezocht kan worden met elk apparaat, ook op locatie. Met een beetje sim only vergelijken kan iedereen dus direct het verhaal achter elk graf ontdekken.
Vernieuwd informatiecentrum
Eind 2019 ging het informatiecentrum van de begraafplaats dicht voor een grote verbouwing. Dit was nodig om de drukte meer te reguleren. Sinds de opening hebben al ruim 27.000 mensen het informatiecentrum bezocht. Hieronder veel scholieren die met klassen tegelijk binnenkomen. Dit leidde wel eens tot onwenselijke situaties. Omdat veel tentoonstellingen en informatie in dezelfde ruimte werd gegeven, ontstond er wel eens geluidsoverlast. Vooral als er ook geluidsfragmenten werden afgespeeld. In het nieuwe informatiecentrum is alles veel beter afgestemd en er zijn nissen gecreëerd, waarin bijvoorbeeld geluidsfragmenten afgespeeld worden en zonder dat andere bezoekers hier last van hebben. Ook zijn media aangepast aan de eisen van deze tijd.
Vrienden van de begraafplaats
De begraafplaats zelf wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. Het in herinnering houden van de slachtoffers voor de volgende generaties is een taak van de Stichting Informatiecentrum Canadese Begraafplaats Holten. Zij beheren onder andere het informatiecentrum. Dit kost natuurlijk geld. Naast de vele vrijwilligers van de stichting, zijn veel bedrijven sponsor. Verder kan iedereen die interesse heeft in de geschiedenis van de begraafplaats of uit eerbetoon vrienden worden van de stichting. Vrienden worden op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen en bijeenkomsten en het informatiecentrum staat altijd voor hen open.