Twente/Holten – De wens van Regio Twente om te komen tot een verbeterd treinaanbod in Twente is een stuk dichterbij gekomen nu er door NS een businesscase is opgesteld. Het businessplan voorziet in een frequentieverhoging per medio december 2008 van twee naar vier keer per uur op het traject tussen Wierden en Enschede.
Regio Twente streeft er naar om overdag de frequentie van de stoptreinen op het traject Wierden-Enschede op werkdagen te verhogen van twee naar vier maal per uur. NS heeft hiertoe op verzoek van Regio Twente een businesscase opgesteld. Om de frequentie van de stoptreinen te verhogen heeft NS een voorstel gedaan om de stoptrein Apeldoorn-Deventer-Almelo van maandag t/m zaterdag door te laten rijden naar Enschede. Hierdoor stoppen de treinen niet alleen vaker op de stations Wierden, Almelo De Riet, Borne en Enschede Drienerlo (kwartiersdienst), maar ook in Holten en Rijssen. Deze laatste twee kernen krijgen hierdoor elk half uur een treinverbinding van en naar Twente. De definitie besluitvorming over een frequentieverhoging vindt eind maart 2008 plaats.
Het openbaar vervoer in Twente is mede door veel investeringen en maatregelen in snelheid, comfort, frequentie, stiptheid de afgelopen jaren sterk gegroeid. De verwachting is dat door een ongehinderde en betrouwbare reistijd het aantal reizigers verder toe zal nemen. De afgelopen jaren is binnen de regio fors geĆÆnvesteerd in het openbaar vervoer. Hierdoor is de kwaliteit van het busvervoer sterk verbeterd. Ook de komende jaren wordt er vooral in Hengelo en Enschede nog gewerkt worden aan de aanleg van (grotendeels vrij liggende) busbanen die een snelle verbinding vanuit de buitenwijken naar het centrum en treinstation bieden. Naast de verbeteringen in het busvervoer heeft Regio Twente samen met gemeenten ook sterk ingezet op de kwaliteitsverbeteringen in de stationsomgevingen. Zo zijn er nieuwe en vernieuwde P&R -voorzieningen in Borne, Rijssen en Wierden.
Investeren in regionaal openbaar vervoer in Twente levert een belangrijke bijdrage aan de economische en sociale ontwikkeling van de regio. Bovendien wordt de ruimtelijke samenhang vergroot. Uit een verkennende studie in 2005, naar het openbaar vervoer in Twente, blijkt dat een combinatie van snelle en frequente treindiensten en een goed functionerend busnetwerk, Agglonet Twente, de meest kansrijke oplossing is.