HOLTEN – Een ontsierend grijs gevaarte, zo ziet de wegwijsbank bij camping De Keizer tussen Rijssen en Holten er nu uit.
De folie met plattegrond van de omgeving is van het stalen frame getrokken.
De strakke bank is onderdeel van het Wereldtijdpad. Ook andere opzichtige wegwijsbanken – er zijn er negen geplaatst – zijn beschadigd. Waaronder de bank op het Europaplein in Rijssen, twee maanden geleden met ‘klaroengeschal’ in gebruik genomen door ANWB-directeur Guido van Woerkom. Ten prooi gevallen aan vandalisme, weet projectleider Floor Looy van het Wereldtijdpad. "In een balorige bui hebben jongeren zich op de banken uitgeleefd.
De bank bij camping De Keizer is in het weekeinde, twee uur ’s nacht, ‘gepakt’. Waarschijnlijk waren de jongelui beneveld door alcohol." Hij heeft aangifte gedaan. "Maar het is moeilijk te achterhalen wie achter de vernielingen zitten."
De projectleider van het Wereldtijdpad vindt het ‘uiterst vervelend’ dat de wegwijsbanken in zo’n korte tijd flink zijn beschadigd. Looy heeft er de laatste dagen veel reacties op gekregen. "Mensen vinden het doodzonde."
Maar de banken langs het Wereldtijdpad vallen door hun gifgroene kleur niet bij iedereen in de smaak. De projectleider stelt dat dáár de vernielingen niet aan te wijten zijn. "Het is geen gerichte actie. Dat blijkt ook wel uit het tijdstip; midden in de nacht." Looy houdt het op ‘kwajongenswerk.’ "Er wordt zoveel vernield langs de weg. Verkeersborden, bushokjes, noem maar op."
Looy heeft het probleem besproken met de ontwerper van de vouwbanken, architect Theo Reitsema uit Rijssen. Sterker folie en sterkere lijm zijn wellicht een oplossing, oppert Looy. "Maar het valt niet mee om zo’n bank hufterproof te maken." Voor de stichting die zich inzet voor het Wereldtijdpad, betekenen de vernielingen een flinke strop. "Dit loopt in de duizenden euro’s." De projectleider laat desgevraagd weten dat ook wel eens jaarpalen van het Tijdpad sneuvelen. "Maar dat probleem is beheersbaar."
(foto’s H. Theijn)