In Nederland is de moderne Chinese schilderkunst nauwelijks vertegenwoordigd. Deze situatie is te betreuren, omdat de contemporaine Chinese kunst in een belangrijk tijdperk staat. De Chinese schilderkunst is bezig binnen haar eigen tradities te moderniseren. Hierdoor ligt er een schat aan mogelijkheden voor de huidige generatie kunstenaars.
In het werk van Zhou Jun (Shanghai, 1955) blijft de typisch eigen Chinese schildertechniek een duidelijke rol spelen. Hij maakt gebruik van inkt, waterverf en bijzondere papiersoorten. De kunstenaar legt zich, overeenkomstig de traditie in zijn geboorteland, toe op landschappen, figuurschilderingen en stillevens van bloemen en vogels. Zhou Jun werkt echter niet alleen in het verlengde van een eeuwenoude traditie. Zijn werk oogt juist zeer modern doordat hij het vermogen bezit om tradities in een eigentijdse jas te steken. Zhou Jun is steeds op zoek naar nieuwe expressie mogelijkheden.
De invloeden van de oosterse en de westerse cultuur hebben het werk van Zhou Jun sterk gevormd. De synthese tussen deze eigenschappen heeft levendige en krachtige werken op papier opgeleverd, geschilderd op xuan-papier, gemaakt van de moerbeiboom. Heel indrukwekkend zijn de monumentale, geheimzinnige landschappen die impressies geven van woeste zeeën, ruige rotsen en kolkende rivieren.
Zhou Jun´s werk is ontwikkeld uit de 19e-eeuwse Shanghai-stijl en toont hiermee duidelijke overeenkomsten. Deze stijl onderscheidt zich van andere stijlen door de grote nadruk op de kaligrafische, losse lijnvoering die de originele vormen en contouren niet strikt volgen, maar een zuiver intuïtieve en esthetische oplossing zoeken. Kleuren en kleurcombinaties zijn in tegenstelling tot vele andere Chinese stijlen belangrijk en bepalend voor deze stijl van schilderen. Ook houdt Zhou Jun zich bezig met figuurschilderingen, die voornamelijk bestaan uit afbeeldingen van twee Chinese minderheidsgroeperingen: de Yi en de Dai. In zijn werk probeert de kunstenaar de oude levensvormen op papier weer te geven. Het gaat hem om een weergave van de essentie, namelijk het contact tussen mens en natuur.
De Chinese schildertechnieken vereisen, om de juiste effecten te bereiken, een perfecte controle over geest, lichaamshouding en penseel. Elke minuscule verandering tussen waterverf of inkt aan de ene kant en het snel absorberende papier aan de andere kant, veroorzaakt een groot effect. De manier waarop een penseel wordt vastgehouden is van essentieel belang voor het eindresultaat en daarmee bepalend voor alle krachtige effecten op het papier. De tekening wordt daarom in één beweging op het papier neergezet en elke fout is onherroepelijk. Zhou Jun is hier een meester in.
Steeds opnieuw blijkt dat de invloeden van de oosterse en onze westerse cultuur het werk van Zhou Jun sterk gevormd hebben. Dit werd nog versterkt na 1989, toen hij zich met zijn vrouw in Nederland vestigde. Ondanks zijn succes in China, wilde hij zich verder ontwikkelen in het westen: een belangrijke wens van de kunstenaar is de toekomstige samenwerking tussen oost en west waardoor een betere uitwisseling van ideeën en technieken tot stand zou kunnen komen. Bovendien wil Zhou Jun de wereld overtuigen van de schoonheid van de Chinese schilderkunst.
Van 18 januari tot 18 maart 2006 zijn diverse werken van Zhou Jun tentoongesteld in het gemeentehuis locatie Holten, voor iedereen (gratis) te bezoeken tijdens kantooruren (op werkdagen van 9.00 uur tot 16.30 uur). Op woensdag 18 januari 2006 is de heer Zhou Jun zelf aanwezig om een toelichting te geven op zijn werk. Een interview met deze kunstenaar behoort ook tot de mogelijkheden. Meer informatie over de kunstenaar en zijn werken is te vinden op de website http://members.chello.nl/j.zhou.
Wat leuk! Lijkt me de moeite waard om er naar toe te gaan!
Wat leuk! Lijkt me de moeite waard om er naar toe te gaan!