HOLTEN – Het opzetten van een eigen onderneming is kinderspel. Tenminste voor de leerlingen uit groep acht van de Regenboogschool. Zij kregen afgelopen woensdag les van zelfstandig ondernemer Bert Wansink.
Wansink, persoonlijk adviseur bij zijn bedrijf ‘De rode draad ben je zelf’, vertelde de klas bijna een uur lang over zelfstandig ondernemen. Wansink weet waarover hij spreekt. Jarenlang werkte hij in een supermarkt in Holten totdat hij besloot voor zichzelf te beginnen. „Sommige mensen werken liever onder aanvoering van een baas, terwijl andere mensen liever hun eigen baas zijn”, vertelt hij aan de klas.
De les maakt deel uit van een project van de Kamer van Koophandel Oost Nederland (KVK). De KVK hoopt jongeren zo al vroeg te inspireren om later een eigen bedrijf te starten. Volgens de KVK ligt het aantal Nederlandse jongeren dat kiest voor een eigen bedrijf een stuk lager dan in de Verenigde Staten.
Een belangrijke vraag van de kinderen gaat over geld. De klas wil weten wat je met een eigen onderneming verdient. Wansink houdt de marges ruim. „Je bent natuurlijk afhankelijk van de economie”, verduidelijkt hij. „Wanneer mensen niets meer kopen, dan voel je dat meteen in je portemonnee. Met een eigen bedrijf kun je tussen de tien euro en één miljoen euro verdienen.” Vooral dat laatste bedrag zien de meeste leerlingen wel zitten.
Wansink heeft nog een tip voor de leerlingen. „Als je goed wil verdienen, moet je niet alleen hard werken, maar ook slim werken.” De belangrijkste boodschap die Wasink de leerlingen meegeeft is dat ze vooral plezier in het ondernemen moeten hebben. „Ondernemen moet uit je hart komen.”
De leerlingen zien in het zelf indelen van vakanties ook een voordeel van het hebben van een eigen onderneming. Wansink tempert de hoge verwachtingen „Als zelfstandig ondernemer kun je natuurlijk het beste op vakantie als je klanten dat ook zijn, dat is dus vaak tijdens de schoolvakanties”, legt Wansink uit. „Je moet namelijk open zijn op het moment dat de klant dat graag heeft.”
Lerares Henriët Odink is achteraf tevreden over de gastles. „Ik vond het een succes”, aldus Odink. „Je merkt dat een aantal van de kinderen al weet wat ze later wil gaan doen, maar het grootste deel weet dat nog niet precies.”
Ook Wansink vond het leuk om de kinderen les te geven over een eigen onderneming.” Je kunt natuurlijk geen gedetailleerd economisch verhaal gaan vertellen, je moet ze vooral vragen laten stellen. Die gaan dan al snel in de richting van salaris en vakanties.”
(bron tubantia)