HOLTEN – Binnenkort organiseert de AV Holten een vuurloop in Holten.
Over de invulling en het programma wordt binnenkort meer bekend.
De geschiedenis van het Bevrijdingsvuur
Het Bevrijdingsvuur kwam voor het eerst in Wageningen aan op 5 mei 1948 na een estafetteloop van atleten uit Nijmegen. In de Capitulatiezaal van Hotel De Wereld werd het aan de burgemeester overgedragen. Ten slotte werd het vuur via Rhenen naar Den Haag gebracht. Deze vuurloop was een initiatief van een groep mensen uit Eindhoven. Zij haalden al in 1945 het vuur op in Bayeux, in Normandië. Daar hebben de geallieerden tijdens D-Day voor het eerst voet aan wal gezet.D-day was het begin van de bevrijding van West-Europa. Bayeux was op 7 juni 1944 de eerst bevrijde stad na D-day.
Van 1954 tot en met 1962 werd de fakkel opgehaald door leden van de motorclub “De Rijnridders”. Elk jaar zal het Bevrijdingsvuur worden opgehaald. Daarom liet de gemeente Wageningen een brander installeren in een ketelhok van het Gemeentelijke Gas- en Waterleidingsbedrijf aan de Mansholtlaan/
De geschiedenis en symboliek van de fakkelloop van Atletiekvereniging Pallas ?67 komt uit de Griekse oudheid. De vereniging is op deze manier aan haar naam gekomen. De fakkelloop maakte deel uit van de spelen die ter ere werd gehouden voor godin Pallas Athene.
In diverse jubileumjaren, onder andere in 1970, 1995, 2000 en 2005 is de vlam van Wageningen „vernieuwd? met het originele Bevrijdingsvuur uit Bayeux.
Sinds 1948 is de traditie dat vanuit Wageningen het vuur naar andere plaatsen in Nederland wordt gebracht. Dit gebeurt door o.a. atletiekverenigingen, 4 en 5 mei comités, scholen, Oranjeverenigingen en andere organisaties. In 2005 hebben bijna 4.000 deelnemers uit 220 plaatsen het Bevrijdingsvuur als „een lopend vuurtje? door het land verspreid. Een indrukwekkend teken van nationale eenheid. De aankomst van het Bevrijdingsvuur in de eigen gemeente is een mooie symbolische uiting bij de plaatselijke 5 mei activiteiten. Met alleen al de bezoekers van de bevrijdingsfestivals wordt het Bevrijdingsvuur bij minimaal 700.000 mensen onder de aandacht gebracht.
De Nationale Start vindt ieder jaar in een andere provincie plaats. Dit jaar zal dat in Limburg zijn.
Allereerst zal in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur door de burgemeester van Wageningen worden overhandigd aan de Commissaris van de Koningin van Limburg. De Commissaris zal de eerste fakkel overhandigen aan de eerste sporters uit Roermond. Deze zal samen met de andere gemeenten uit Limburg het vuur voor de Nationale Start naar Roermond brengen. De minister-president zal hen in Roermond ontvangen en het vuur in Roermond ontsteken. Verwacht wordt dat rond 12.00 uur ?s middags het vuur wordt ontvangen. Dit is de Nationale Start.
Vervolgens zullen ook vanuit hier sporters uitwaaieren over de Limburgse gemeenten. Voor de Nationale Start is het Nationale Comité verantwoordelijk.
Op 5 mei om 13.00 uur zullen vele gemeenten in het hele land het Bevrijdingsvuur ontsteken. Dat markeert de Nationale Start van de viering van de Dag van de Vrijheid vanuit Wageningen.
De jaarlijkse ontsteking in de nacht van 4 op 5 mei herinnert ons aan het feit hoe kwetsbaar en kostbaar vrijheid is. De ceremonie is ieder jaar weer een speciale belevenis. Vele groepen uit het hele land, hoogwaardigheidsbekleders, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en de pers zijn hierbij aanwezig. Voordat het zover is wordt een theatraal programma opgevoerd. Ook staan er schermen waarop het gehele programma goed te volgen is. Zo kunnen ook alle sporters voor dat ze vertrekken hier naar kijken.