Als gezagsgetrouwe inwoner van Rijssen-Holten geloof ik dat de gemeente, ik bedoel daarmee B & W, onze gemeenteraadsleden en ambtenarenapparaat, handelt in ons aller belang. Onze stem geldt! De gemeente, dat ben jij! De gemeente houdt rekening met onze wensen en gaat zorgvuldig om met onze centjes.
Is dit nou een column over financiële zaken? Ja, lees nou effe door want deze vijg valt minder ver van het (financiële) paard dan je denkt. Ik heb op mijn eigen belevingspad een aantal keren deelgenomen aan initiatieven om zaken bij de gemeente onder de aandacht te brengen. Ik heb me daarbij soms verbaasd over (gebrekkige) lokale bekendheid, financieel inzicht en strategische visie. Ik ben er niet vrolijker van geworden. Niet omdat zaken anders gaan dan ik zou willen. Nee, het gaat om luisteren. Zie heurt wel good, maar zie luustert slecht!
Houd de gemeente er een eigen agenda op na of is ze puur eigengereid? Zijn wij, de burger, als het Duitse voetbalshirt in de handen van Koeman? De ene keer is er rondweg geen geld, de andere keer moet er juist (subsidie)geld worden uitgegeven! De recente uitingen van ongenoegen over de geplande ‘verfraaiing’ van het Beukenlaantje vinden geen gehoor en worden ‘vakkundig’ afgeserveerd. Wij hebben het moeten doen met wat sussende woorden vanuit de gemeentelijke burelen en van onze lokale volksvertegenwoordigers. Met nu als slotakkoord dat alles gewoon doorgaat als gepland! Dit ondanks dat er deze zomer al meer dan een zetel aan stemgerechtigden, een Keunefeesttent vol mind you, heeft aangegeven ‘geen fratsen’ te willen. Maar de Gemeente drinkt haar glas en plast, in je laars, of waar het haar uitkomt. Als je als burger komend weekeinde bij de Keunefeesten hetzelfde doet, krijg je een bekeuring. Gelukkig wordt het meest urgente probleem bij het Beukenlaantje, iets wat ons allen een doorn in het oog is, wel opgepakt: het sluipende vrachtverkeer op het Beukenlaantje? Ik denk aan een kunstzinnige, provinciaal gesubsidieerde, slagboom met blauwe ballen die niet in het landschap past maar wel bij andere ku(ns)twerken van het belevingspad. De gemeente, dat ben jij! Ja, minus die tent vol fratsenhaters. De angst om een paar ton subsidie van de provincie mis te lopen overheerst en is voldoende aanleiding om tot aanranding/verkrachting van een stuk authentiek Holten over te gaan. Mammon regeert. Who’s kidding who?
Laten we iedereen bij de gemeente een Google-glass geven, tegen inlevering van de oogkleppen die ze op hebben. Voor een heldere kijk en meer inzicht. Dan kun je zien dat met subsidie aan het Holtens Ondernemershus er concurrentievervalsende huurprijzen worden gerealiseerd! Of heeft eigenaar Rabobank wat hulp nodig bij het verkoopklaar maken van het pand? Wordt er dan in de gemeenteraad (eindelijk?) kritisch gekeken naar de jaarrekening, waarmee de gemeente aan haar burgers verantwoording aflegt? Of blijven ze de brief waarin een registeraccountant wijst op onjuistheden, voor kennisgeving aannemen?
Ja, ik weet het, we zijn allemaal mensen. Met allemaal onze gebreken. Ook B & W, gemeenteraad en ambtenaren. Als ‘financial professional’ weet ik dat het veel mensen ontbreekt aan financieel vernuft en inzicht. Het is dus een illusie om te veronderstellen dat deze gebreken bij B & W, raadsleden en ambtenaren ontbreken. En waarom zou je ontkennen als anderen je kwaliteiten toedichten die je niet hebt? Misschien omdat je niet moet doen wat je niet kunt? Google eens naar ‘Peterprincipe’ en wie weet gaat er een lampje branden. Het volk wil dominees, priesters die niet alleen preken, maar ook belijden, schoenmakers die bij hun leest blijven en volksvertegenwoordigers die…. juist ja! Maar doe het alleen als je het kunt! Heb ik iemand, een lokale politicus en/of B & W op de teentjes getrapt? Prima! Kom met een goede onderbouwing van zaken, heldere uitleg of leer, gadverpielekes, eens luisteren. En dan druk ik me voorzichtig uit! Tot op de bedrijvenborrel bij de Keunefeesten. En de groeten aan Peter.
Herman Deijk
HoltensNieuws.nl is de grootste onafhankelijke en niet commerciële nieuwssite in Holten met dagelijks nieuws, de Smidsbelt Webcam, historie Holten en ruim 60.000 foto's. U vindt HoltensNieuws.nl alleen op Internet.
Beste Herman,
Ik wil graag op enkele passages uit je stuk reageren.
[i]”De recente uitingen van ongenoegen over de geplande ‘verfraaiing’ van het Beukenlaantje vinden geen gehoor en worden ‘vakkundig’ afgeserveerd. (…) Dit ondanks dat er deze zomer al meer dan een zetel aan stemgerechtigden, een Keunefeesttent vol mind you, heeft aangegeven ‘geen fratsen’ te willen. (…) De angst om een paar ton subsidie van de provincie mis te lopen overheerst en is voldoende aanleiding om tot aanranding/verkrachting van een stuk authentiek Holten over te gaan.”[/i]
Ten eerste is het zo dat, voordat er überhaupt iets wordt vastgesteld in commissie of raad de stukken ter inzage liggen en er zienswijzen kunnen worden ingediend. Je spreekt hier over het geval Belevingspad/Beukenlaan, waar – voor zover ik weet – ook nog een informatieavond over is georganiseerd (dinsdag 17 juni 2014). Van “vakkundig afserveren” lijkt mij dus geen sprake, er zijn genoeg kansen geweest waarbij belanghebbenden van zich konden laten horen. Dat veel mensen hebben aangegeven ‘geen fratsen’ te willen lijkt mij een verwijzing naar de Facebookpagina ‘geen fratsen aan de Beukenlaan’. Deze pagina is pas op 21 juni opgestart, toen de plannen voor het Belevingspad al bekend waren. Ik vraag me af hoeveel van de mensen die deze pagina ‘liken’ een zienswijze hebben ingediend of dit überhaupt hebben overwogen. Een Facebookpagina kan gebruikt worden om een signaal af te geven, maar is geen officiële vorm van ‘protest’, waar een zienswijze dit wel is. En daarbij, ter illustratie; voor de Tweede Kamer verkiezingen in 2012 werden 27.594 stemgerechtigden opgeroepen in Rijssen-Holten (dus enkel 18+), waar de genoemde Facebookpagina 1.105 ‘likers’ heeft van alle leeftijden. Nogmaals: er is inderdaad een signaal gegeven, maar is er ook echt bezwaar aangetekend? Zoals het mij nu lijkt is er van vakkundig afserveren geen sprake en van aanranding/verkrachting zeker niet. Achteraf is het natuurlijk makkelijk om ‘de gemeente’ de schuld te geven.
Heeft u zelf een zienswijze ingediend? Of heeft u, net als vele anderen, gehoopt (of naïef gedacht) dat enkel het ‘liken’ van een Facebookpagina voldoende zou zijn?
Welke partij heeft u gestemd tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen?
En waarom was er dan gisteravond niemand op de vergadering? De kunstwerken zijn nog niet gemaakt en er is nog wel degelijk ruimte voor een andere zienswijze. Mits het wel een beleving geeft aan het beukenlaantje. Want inderdaad een subsidie van 500.000 euro van de provincie is geen kattenpis.
Of er nog ruimte is voor een zienswijze vraag ik me af Betsie, er is al instemming over het ontwerp.
Verder, nog even in reactie op jou Henk, zie hier: “De gemeenteraad had in juni 2013 al ingestemd met de schetsplannen voor onder andere het Groentransferium, de stationsomgeving en in principe met de aanleg van het belevingspad (de verbinding tussen Holten centrum en de Holterberg, red.) en de realisering kunstwerken.” Een discussie starten in juni 2014 (Facebookpagina) of tegen de gemeente ageren zoals jij nu doet is dus echt ’too little, too late’.
Zie: http://www.rijssensnieuwsblad.nl/lokaal/gemeente_stemt_in_met_uitgewerkt_ontwerp_belevingspad_holten_3198552.html
Henk, jij spreekt over een gemeentelijke subsidie, die aan de Rabobank is gegeven. Dit is niet waar, de subsidie word gegeven aan een stichting
In mijn laatste reactie moet “Verder, nog even in reactie op jou Henk, zie hier” natuurlijk “Verder, nog even in reactie op jou Herman, zie hier” zijn
Op het moment dat er in de achterkamertjes in het gemeentehuis een beslissing is genomen dan staat het vast en gaat het zo gebeuren. Zo ging het eerder, zo gaat dat nu en zo zal het in de toekomst gaan. Alles is al geregeld, al dan niet met vriendjespolitiek. Dat is heel menselijk.
Zienswijze, bezwaar, met andere opties komen en ga zo maar door. Alles wordt makkelijk afgewimpeld. Je moet van goeie huize komen of een zak met geld hebben voor een goeie advocaat om er iets tegen te doen.
Ik heb me er wel een beetje bij neergelegd. Iets veranderen bij de gemeente? Pffffff bespaar je de moeite.
Tip: verplaats de kunstwerken, nadat ze geplaatst zijn, naar de gemeentewerf in Rijssen. Dan ben je er minimaal een paar jaar vanaf en misschien raken ze wel zoek.
Ik help wel
Beste Mark S, waarschijnlijk weet je net zo goed als ik dat dat bij lange na niet het geval is. Natuurlijk is vriendjespolitiek menselijk, maar zienswijzen en bezwaren worden [b]altijd[/b] serieus genomen. Waar Herman spreekt over ‘afserveren’ heb jij het over ‘afwimpelen’, nogmaals: daar is absoluut geen sprake van. De Nederlandse politiek is niet corrupt (die in Rijssen-Holten zeker niet) dus waar de ‘goeie huize’, ‘zak geld’ en ‘goeie advocaat’ argumenten vandaan komen is voor mij een raadsel.
Ik wil jou ook vragen: heb je een zienswijze of bezwaar ingediend? Welke partij heb je bij de gemeenteraadsverkiezingen gestemd?
Corrupt wil ik het ook niet noemen, maar je kunt mij niet wijs maken dat de één meer wordt gegund dan de ander of dat de zak geld van een ondernemer wel erg interessant. De mening van iemand die er direct mee te maken heeft is dan van onder geschikt belang. Dat is mijn ervaring en die heb ik nog niet zolang geleden opgedaan. Dat geldt ook voor de argumenten.
Zienswijze: Ja, maar niet vwb dit onderwerp.
Partij: VVD.
Verder wil ik niemand onthouden ergens wat van te vinden. Wie weet werkt het. Ik heb er alleen geen goede ervaring mee.
Een zienswijze wordt juist ingediend door een belanghebben, júist iemand die er iets mee te maken heeft. Het verhaal van ‘een grote zak geld’ is een broodje aap en nergens op gebaseerd. Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaring waar een ander meer werd gegund.
De gemeente Rijssen-Holten gunt aan Holtense bedrijven niet of nauwelijks werk. Neem het groen, is verwaarloosd. 1 boom op het smidsbelt, 3 bomen in de dorpstraat, en geen bomen op de parkeerplaats van de albert Hein en kalfstermansweide. Daarnaast word het groen verder slecht bijgehouden in de wijken. 5 van de 6 rotondes zijn slecht onderhouden. Wat ik ermee wil zeggen is dat de gemeente vaak net zo om gaat met groen als met bedrijven en mensen in hun gemeente. Zo werkt het met plannen ook. Staat mooiop het cv van een wethouder of ambtenaar wanneer een project door kan gaan
Daar wacht nog even mee.
Om subsidie bij de overheid te krijgen moet je echt wel wat voor doen, grotere plannen worden altijd ter inzage gelegd, komt vaak geen hond en kip op af, terwijl er wel democratisch over besloten kán worden, maar dementen nemen daar nauwelijks de tijd meer voor
Rolph, je zegt dat Holtense bedrijven amper werk wordt gegund. Heb je hier ook argument voor of voorbeelden van? Daarnaast is men juist nu bezig Holten aan te pakken, ook met voorstel groentransferium/belevingspad dat juist moet zorgen dat het ‘groen’ een enorme boost krijgt. Dat 5 van de 6 rotondes slecht zijn onderhouden ligt niet aan de gemeente, maar aan de ‘sponsors’ van de rotondes. Werk in de gemeente draait niet om cv van wethouder of raadslid, dat lijkt mij een naïeve gedachte. Subsidie moet je – en dat is maar goed ook – wel wat voor doen, dat krijg je niet zomaar. Maar plannen worden ter inzage gelegd en als dan niemand reageert – zoals bij het geval Belevingspad – moet men niet achteraf gaan klagen dat de gemeente niet luistert.
Ja ik heb argumenten over het openbaar groen, wanneer er iets aangeplant moet worden in een nieuwbouwwijk zoals de liezen gaat allemaal in kleine fases. Gebeurt door troost uit rijssen, de hele wijk is door hen aangeplant, bestrating gebeurt door moes infra, ook uit rijssen, onkruid bestrijding, wolthuis, rijssen. Ik ken genoeg bedrijven uit holten die dit ook kunnen en ook hierop wil investeren.
In principe is dat geen geval van ‘vriendjespolitiek’ of een ‘voorkeur’ voor Rijssense bedrijven. Eens in de zoveel tijd worden offertes aangevraagd en wordt gekeken wie voor welke dienst de goedkoopste aanbieder is. Blijkbaar zijn dit, afgeleid uit de voorbeelden die jij noemt, de Rijssense bedrijven. Geen kwestie van voorkeur, maar gewoon marktwerking.
De firma troost en de firma wolthuis komen op visite bij de uitvoerder groen van de gemeente, het zijn familie en vrienden
Maar de bedrijven moeten wel een offerte indienen, anders krijgen ze het werk idd niet
Zoals je zelf zeg, de offertes worden ingediend, dus de gemeente krijgt ze onder ogen. De ‘uitvoerder groen’ is verantwoordelijk voor de uitvoering van het werk dat jij hebt opgesomd, maar de keuze voor een bedrijf – op basis van de offertes – ligt niet bij deze persoon alleen. Daarnaast is het zo dat, mochten het familieleden of vrienden zijn, er sprake is van belangenverstrengeling.
Maar het word wel op verjaardagen en visites besproken
Ben je ooit op een dergelijke verjaardag of bij een dergelijk visitebezoek geweest? Was je er bij toen dat besproken werd? Of is dat een aanname?
De uitvoerder groen is ook verantwoordelijk voor onderhandse gunningen, dus zonder offerte. Dat mag de uitvoerder beslissen. En komt ook niet verder dan hem.
In een ambtelijk apparaat als de gemeente kan het nooit zo zijn dat een ambtenaar in zijn eentje die verantwoordelijkheid heeft. Daarnaast wil ik graag een antwoord op mijn vragen in de vorige reactie, die ontwijk je nu.
Het valt ons sterk op als holtens hoveniersbedrijf (1 van de 6 hoveniersbedrijven) dus in het groen nooit geen aanvragen krijgen, dat geld eveneens voor onze Holtense collega’s. Daarnaast heeft de uitvoerder groen nooit onder stoelen of banken willen en kunnen schuiven dat troost en wolthuis familie en vrienden van hem zijn, want er zijn genoeg gesprekken geweest met de groenuitvoerder.
Daarnaast mag een ambtenaar groen tot een bepaalt bedrag werken gunnen, wat boven dat limiet komt moet een offerte komen, daar is ook weer een bedrag voor bepaald, daar weer boven moet aanbesteed worden, en dat is landelijk geregeld. Dat heet de aanbestedingswet
Ik heb me vaker verbaasd dat de overheid voor marktwerking is maar de gunning word gedaan in de vrienden en familiekringen zoals in rijssen-holten.
Beste Jan Willem, Ik begrijp dat je het gemeentelijke apparaat beschermt, dat is ook je goed recht… Maar… ik ben het wel met Rolph eens dat het op zijn minst ook een kwestie van gunnen is. De voorbeelden die Rolph noemt ken ik niet, echter ken ik wel voorbeelden van het bolwerk Rijssen waar door middel van onderhandse gunningen genoeg onderlinge afspraken worden gemaakt… Let wel, ik zeg niet pertinent dat dit de gemeente is echter is er in Rijssen meer dan alleen de gemeente.
Je zult me ongetwijfeld vragen of ik hier voorbeelden van wil noemen, dat doe ik gemakshalve niet, scheelt je een bericht hierover…
Je vraagt bezoekers op de man af wat men heeft gestemd, ik krijg de indruk dat je in de politiek zit? Kom je uit Holten? Waar heb jij de laatste keer op gestemd?
Het gaat mij nieteens om het ‘beschermen’ van de gemeente. Ik vind het jammer dat er zoveel mensen zijn die dingen roepen zonder daarvoor argumenten hebben, of dingen roepen omdat ze het ooit iemand hebben horen zeggen en het dus wel waar zal zijn.
Natuurlijk is het tussen Rijssenaren onderling anders, net zo goed als tussen Holtenaren onderling. Ik geloof oprecht niet dat de gemeente werkt zoals Rolph het ziet, voor dergelijke corruptie is geen ruimte.
Ik benniet zozeer politiek betrokken en zit ook niet in de politiek. Ik kom uit Rijssen en stem ChristenUnie.
Het enige wat ik wil zeggen is dat één ieder bedrijf een gelijke kans verdient en dat gebeurt helaas niet! Wanneer mijn bedrijf het verliest, omdat de ander goedkoper is, prima! Maar ga met elkaar om tafel en gun ieder bedrijf keer op keer een kans en dat doet de gemeente niet!
Jammer dat je het zo ervaart Rolph, naar mijn inzien handelt de gemeente juist niet zo. Heb je jouw ervaring al bij de gemeente aangekaart? Of iemand van een politieke partij aangesproken?
Ja, ik heb mijn ervaringen wel eens gedeeld. Onder andere via een politieke partij. Kijk… als een bedrijf een aanbesteding of offerte-aanvraag verliest om prijs, dan heeft een bedrijf toch het idee dat ze mee doen en in beeld zijn bij een gemeente. Als lokale bedrijven kunnen we samen met de gemeente de dorpskernen en stadskern netjes houden. Graag zou ik hierover met de gemeente in gesprek willen gaan.
Na mijn idee kan er per plaats meer samengewerkt worden. Het holtens ondernemershus is al een initiatief, waar samenwerking uit kan ontstaan. Rijssen heeft een centrum voor jong ondernemers, het Cvjo zit in de citadel, ook met ondersteuning van de gemeente.
Rabobank is inzake de hoh één van de geldverstrekkers van dit initiatief in Holten. Daarnaast staat het bankgebouw in de oranjestraat in holten voor 95% leeg dus 2 en 1 is 3
Ik kan me haast niet voorstellen dat de politiek er dan niets mee doet. En inderdaad, lokale bedrijven moeten een grote rol spelen voor de gemeente. Nu is het natuurlijk niet zo dat als er groenonderhoud moet plaatsvinden in Holten een bedrijf uit Rijssen geen lokale onderneming is, het is immers uit dezelfde gemeente.
Per plaats zou inderdaad meer samengewerkt kunnen worden, maar misschien is het juist beter om binnen de gemeente samen te werken. Als alles uiteindelijk weer per plaats gebeurt zullen Rijssen en Holten altijd twee aparte kernen blijven en gaan mensen zich ook geen ‘gemeenschap’ voelen. Het is wel zo, zoals jij al illustreert, dat in Holten genoeg mogelijkheden zijn. Over CVJO in Holten wordt nu trouwens gepraat.
Mensen blijven klagen over het Belevingspad en het Beukenlaantje. Weer geen zienswijzen ingediend. Als mensen serieus tegen problemen zijn had er actie ondernomen moeten worden. Een blog schrijven en daarin de gemeente de schuld geven is wel erg makkelijk. Ook jammer dat de auteur, Herman Deijk, oproept tot reageren maar zelf niets van zich laat horen.