HOLTEN – Verrassing staat te lezen op de gezichten van Jacob en Ina van Lindenberg als ze in Holten halverwege de Oude Hellendoornseweg een groepje mensen zien staan. “Hoi oma, dag opa,” klinkt het enthousiast. Het echtpaar dat dit jaar viert dat het al weer veertig jaar eigenaar van bungalowpark De Lindenberg is, is onder valse voorwendsels door Jacob jr. meegenomen voor een fietstochtje over de Holterberg. Het gezelschap dat hen opwacht, staat rond jaarpaal 1950 van het Wereldtijdpad gegroepeerd. Er zijn bloemen, champagneglazen en toespraken.
Willem van Rappard, voorzitter van Stichting Wereldtijdpad memoreert dat De Lindenberg van meet af aan als ‘partnerorganisatie’ substantieel bijdraagt aan het behoud van dit bijzondere wandelpad. Hij brengt in herinnering wat er zoal gaande was toen grootvader Van Lindenberg in 1950 z’n eerste vakantiehuisje op de Borkeld bouwde. In Nederland gingen textiel, vlees, kaas en rijst eindelijk van de bon. De ANWB plaatste de eerste vierhonderd praatpalen langs de snelweg. Zo’n zeshonderd Nederlandse vrijwilligers vertrokken naar Korea om te vechten tegen de Noord-Koreanen. Het is ook het jaar waarin de Keukenhof haar poorten opende voor het publiek. In Europa werd het Verdrag voor de Rechten van de Mens van kracht. De kleurentelevisie werd uitgevonden en in de VS begon een heksenjacht op vermeende communisten. Allemaal te lezen op de informatiekubus aan jaarpaalje 1950.
Vervolgens nodigt Van Rappard het echtpaar Van Lindenberg uit aan dit paaltje een bordje te bevestigen, dat herinnert aan het ‘geboortejaar’ van bungalowpark De Lindenberg. Het aanschroeven van het ‘anno-bordje’ gebeurt onder intense belangstelling van kinderen en kleinkinderen. Met trots wordt geconstateerd dat het bungalowpark nu ook officieel een eigen plekje in de geschiedenis heeft gekregen. Nadat het glas is geheven spreekt Jacob jr. – hij neemt binnenkort het park over – enkele woorden van dank en erkentelijkheid aan het adres van zijn ouders.
Na afloop worden oude herinneringen opgehaald. Verhalen over de tijd waarin Jacob en Ina hun vakantiepark geleidelijk aan opbouwden en moesten buffelen om financieel het hoofd boven water te houden. Terwijl Ina het bungalowpark draaiende hield bracht Jacob sr. als postbode en marktkoopman het broodnodige geld binnen. In de avonduren voerde hij reparaties en andere werkzaamheden op het park uit. Samen naar verjaardagen was er niet bij. Zeven dagen in de week moest er iemand in de buurt van de telefoon zijn om eventuele gasten te woord te staan. Pas veel later kon het echtpaar eens denken aan een weekje vakantie samen, maar dan natuurlijk wel in de ‘stille periode’. Inmiddels telt De Lindenberg 56 bungalows. Het is van alle moderne gemakken en recreatiemogelijkheden voorzien. Nu Jacob jr. in het bungalowpark de dagelijkse gang van zaken regelt, geeft dat het jubilerende echtpaar eindelijk de ruimte dingen te doen dat het zich tot voorkort niet kon permitteren, zoals op een gewone woensdagmiddag samen een ommetje fietsen en onderweg een herinneringsbordje aan een jaarpaaltje schroeven.