Het zal je maar gebeuren: je hebt een mooie Mercedes Sprinter die je als bedrijfswagen gebruikt voor de deur staan en hij wordt gestolen, of er wordt ingebroken en je kostbare lading wordt gestolen. Dan kan iedereen gebeuren, want dieven liggen overal op de loer. Wat kun je doen om hierop te anticiperen? We bespreken drie zaken die je moet regelen.
Ook de lading verzekeren
Uiteraard moet je je bedrijfswagen goed verzekeren, of hij nu gloednieuw is of het mooie occasions van DUTCH Vans is. Wil je dat je wagen verzekerd is tegen diefstal, dan moet je mimimaal een autoverzekering voor WA + Beperkt Casco afsluiten. Gezien het feit dat je bedrijfswagen waarschijnlijk nog een behoorlijke waarde vertegenwoordigt, is dit geen overbodige luxe. Maar de kans is ook groot dat je waardevolle spullen vervoert in je bedrijfswagen. Die lading is niet automatisch meeverzekerd. Om ervoor te zorgen dat je diefstal van je lading bij autodiefstal of inbraak vergoed krijgt, moet je hier een aanvullende verzekering voor afsluiten. Dit betreft doorgaans een transport- en logistiekpolis.
Extra sloten
Het liefst heb je natuurlijk dat je bedrijfswagen en/of lading helemaal niet gestolen wordt. Helaas is het over het algemeen niet zo heel erg moeilijk voor ervaren dieven om een auto open te breken en ermee weg te rijden. Om dat laatste te voorkomen zou je een mechanisch slot zoals een BearLock kunnen laten inbouwen, bijvoorbeeld om de versnellingsbak of de stuuras te vergrendelen. Een andere optie voor bestelwagens is de Gatelock, een slot dat zowel op de achterdeuren als de schuifdeuren van een bestelwagen past en dieven kan afschrikken.
Alarmsysteem
Wanneer je je bedrijfswagen en lading verzekert, kan de verzekeraar eisen te stellen aan de beveiliging van de auto. Het kan zijn dat het standaard beveiligingssysteem dat de wagen van de fabrikant heeft meegekregen niet voldoende is. In dat geval kun je een gecertificeerd alarmsysteem laten installeren. Hier bestaan verschillende klassen in met oplopende mate van beveiliging. Alarm klasse 1 is enkel startblokkering. Een klasse 2 alarm biedt daarnaast ook akoestische alarmering en omtrekbeveiliging, wat betekent dat het alarm afgaat bij verbroken deurcontact. Ook heeft een klasse 2 alarm interieurbeveiliging die detecteert wanneer er iemand in de auto komt. Een klasse 3 alarm heeft aanvullend hierop ook nog sabotagesignalering en hellingshoekdetectie. Een klasse 4 alarm staat los van deze functionaliteiten en is een autoalarm dat je auto iedere minuut volgt.
Het is jammer dat het moet, maar je kunt je maar beter bewust zijn van de risicoās en daarop anticiperen. Het kost je immers nĆ³g meer geld als je bedrijfswagen of je lading gestolen wordt en je niet goed verzekerd bent