Een groepje Holtenaren heeft in 2015 een estafette georganiseerd vanaf Bayeux in Normandië naar Holten ter herdenking van een Canadees die in Holten is gesneuveld bij de bevrijding in 1945. (Maurice Collins)
Twee jaar later is deze tocht deels herhaald met een groep neven en nichten van Maurice Collins. Deze tocht eindigde bij zijn graf op de begraafplaats in Holten. Daar heeft zijn familie toen, als afsluiting, een krans gelegd tijdens de jaarlijkse herdenking.
In 2020 was er opnieuw een evenement gepland vanaf Normandië naar Holten, maar net voor vertrek verijdelde corona deze plannen. Heel jammer, want de werkgroep wilde dat evenement afsluiten met een ceremonie op de Canadese begraafplaats. Dat zou een ceremonie gaan worden met name gericht op de herdenking van de bij de bevrijding in Holten gesneuvelde Canadezen. Uit onderzoek bleek dat dit er, volgens onze gegevens, zo’n 25 waren, waarvan er 1 in Groesbeek is begraven.
De doelstelling van 2020 is nog steeds actueel:
Een herdenking voor de Holtenaren van de Holtense bevrijdingsdag, van de 25 in Holten gesneuvelde Canadezen en een symbolische overdracht aan de volgende generaties.
De herdenking start om 11.00 uur met een korte bijeenkomst op de begraafplaats in Groesbeek, waar Paul Henri Boutin (24 jr.) ligt begraven. Daarna een fietstocht langs de historische bevrijdings-route, via Reichswald en de Achterhoek, naar Holten. Daar zal van ongeveer 17.00-17.30 uur een bijeenkomst zijn, vóór het oude Gemeentehuis, om de bevrijding van 8 april 1945 te vieren.
Daarna vertrekken we naar de Canadese begraafplaats voor een ceremonie om 18.00 uur.
Burgemeester en wethouders zullen ook bij deze bijeenkomst aanwezig zijn. Juist ook om aan te geven hoe belangrijk het is dat wij dit herdenken door moeten geven aan de volgende generaties, zodat deze (vaak jonge) Canadezen op een waardige wijze herdacht kunnen blijven worden.
De werkgroep kan dit niet alleen en roept de hulp in van de Holtense bevolking.
- De werkgroep wil bij deze herdenking symbolisch het stokje doorgeven aan de volgende generaties. Bij de herdenking op 8 april 2025 komt dan bij elk van de 25 graven van een “Holtense Canadees”, een Holtenaar te staan van diezelfde leeftijd. Wij zoeken daarom 25 jonge Holtenaren (m/v) die ons daarbij willen helpen en die op 8 april 2025 van dezelfde leeftijd zijn. Daarvoor zoeken wij mensen van 19 jaar (1 persoon), 21 jaar (1 persoon), 22 jaar (4 personen), 23 jaar (3 personen), 24 jaar (6 personen), 25 jaar (3 personen), 26 jaar (3 personen), 27 jaar (1 persoon), 28 jaar (2 personen), 35 jaar (1 persoon). Zijn er te veel aanmeldingen dan krijgt degene die het dichtst bij 8 april komt voorrang.
- De fietstocht van Groesbeek naar Holten, wordt georganiseerd en begeleid. Het is de bedoeling dat alle Holtenaren die dat willen, kunnen meefietsen. Het is wel nodig je hiervoor, vooraf aan te melden, zodat dit op een veilige manier kan worden voorbereid. De tocht is ongeveer 100 kilometer lang en is geschikt voor de racefiets.
- De werkgroep roept Holtenaren op om een gedicht te schrijven over de bevrijding van Holten. Uit de inzendingen kiezen wij er één uit welke door de inzender mag worden voorgelezen tijdens de bijeenkomst voor het oude gemeentehuis.
Wil jij je (blijven) inzetten voor de herdenking op de Canadese begraafplaats, of wil je graag meefietsen op 8 april, of je wilt je eigen gedicht wel voorlezen bij de herdenking? Aanmelden of meer informatie vragen, kan bij: Marinus Nijland ([email protected] ).