Holten is een kleine en gezellige gemeente waar buitenstaanders vaak maar weinig over weten. Toch vallen er best wel een aantal interessante dingen over Holten te vertellen. Wij zochten de vier leukste weetjes voor je uit, maar er zijn er natuurlijk nog heel wat. Vergeet er bijvoorbeeld niet bij te vertellen dat Holten eens per jaar Keunedarp heet.
# 1. In Holten ligt een stukje Canada
In Holten ligt het Holten Canadian War Cemetery, een stukje Nederland dat door het ministerie van Oorlog aan Canada werd geschonken. Tot op heden is het nog steeds Canadees grondgebied. Naast de 1.355 Canadezen hebben ook zesendertig Britten, twee Australiƫrs en een Belg hier hun laatste rustplaats gekregen. Het is een van de grootste militaire begraafplaatsen van Nederland en het wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission.
# 2. Een keer per jaar telt Holten meer bezoekers dan inwoners
Al decennialang vinden er in Holten triatlons plaats. Aanvankelijk nog met klompen en een gewone fiets, maar sinds het begin van dit millennium is de Triathlon van Holten in de Points Races Circuit van de ITU opgenomen. In 2009 vond het EK triatlon in Holten plaats, waarna er nog een World Cup-wedstrijd en een EK triatlon voor onder de 23 werd gehouden. Door de aanhoudende dreiging van het coronavirus is de editie van 2021 afgelast, maar in 2022 hoopt men opnieuw 2.000 deelnemers en 15.000 bezoekers te verwelkomen. Er zijn dan bijna dubbel zoveel bezoekers en deelnemers dan dat Holten inwoners telt.
# 3. Er wordt een eeuw gevoetbald in Holten
Met VV Holten (Vierde klasse zaterdag) en ZVV Blauw Wit ’66 (Vierde klasse zondag) telt Holten twee voetbalclubs waartussen een gezonde rivaliteit heerst. Elk jaar zijn er wel voetbalweddenschappen tussen de twee supportersgroepen. Toch was er op sportgebied lange tijd niks te beleven in Holten. Op de eerste voetbalclub was het dan ook wachten tot 1921, dit jaar exact honderd jaar geleden. Het waren de broers Wansink van bakkerij Wansink die samen met de jongens van Dikkers een voetbalclub begonnen. Ze deden dat aanvankelijk op het Dikkersveldje, maar later verhuisden ze naar de Molenbelterweg. Honderd jaar later is het rood-zwarte VV Holten uitgegroeid tot een gezellige familieclub met een kunstgrasveld en drie selectieteams.
# 4. Holten is de thuishaven van de laatste korhoenders in Nederland
De Holtenberg is een van de enige plaatsen in Nederland waar in de natuur nog korhoenders voorkomen. Het korhoen kwam vroeger heel veel voor in Nederland en Belgiƫ, maar hun aantallen zijn vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw heel snel afgenomen. De jacht, te kleine populaties, fragmentering van het leefgebied en door stikstof aangetaste heidevelden hebben het de korhoenders moeilijk gemaakt. Lange tijd was het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug, gelegen tussen Holten en Hellendoorn, de laatste plaats in Nederland waar de vogels nog voorkwamen. Sinds 2007 is men echter begonnen met het uitzetten van korhoenders in het Nationaal Park De Hoge Veluwe. De soort staat als ernstig bedreigd op de Nederlandse Rode Lijst. Op de Vlaamse Rode Lijst is het intussen als uitgestorven opgenomen.
Foto: Hans Veth